julian_assangeFondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la ambasada Ecuadorului din   Londra de peste un an, s-a declarat încrezător marţi în şansele de a fi ales în parlamentul australian, relatează AFP.

Assange, cetăţean australian, candidează împreună cu alţi şase membri ai WikiLeaks la alegerile legislative prevăzute să aibă loc la 7 septembrie. El va candida pentru Senat.

Sondajele ‘îmi acordă între 25 şi 28% din intenţiile de vot şi 40% pentru alegătorii în vârstă de cel puţin 30 de ani’, a declarat Julian Assange pentru televiziunea australiană SBS, de la ambasada Ecuadorului.

‘Este un rezultat foarte semnificativ’, a apreciat Assange, care a promis să fie un ‘observator independent al activităţii guvernului’ pe mai multe subiecte, între care reforma impozitelor, cererile de azil şi politica privind schimbarea climei.

Una dintre priorităţile membrilor grupului său va fi de a distribui celorlalţi parlamentari un instrument ce le permite să comunice WikiLeaks informaţii privind corupţia, ‘lucruri pe care le-au văzut, dar nu pot fi dezvăluite’.

Dacă această experienţă politică funcţionează în Australia, Assange doreşte să exporte modelul unui partid WikiLeaks în SUA, Irlanda şi oriunde.

Julian Assange, a cărui extrădare este solicitată de Suedia pentru o acuzaţie de viol pe care el o neagă, s-a refugiat din iunie 2012 la ambasada Ecuadorului, care i-a acordat protecţie. Totodată, el se teme să fie extrădat în SUA din cauza divulgării de către site-ul său a sute de mii de telegrame confidenţiale americane.

 

 

( AS – autor: Violeta Gheorghe; editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției