Fonduri europene de circa 5,5 milioane lei pentru facilitarea tranziţiei tinerilor de la şcoală la viaţa activă a fost absorbite prin proiectul ‘Dezvoltarea Educaţiei pentru viabilizarea pieţei muncii prin vectori inovatori mecatronică-integronică’, derulat de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării (INCDMTM) din Bucureşti, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, responsabilul tehnic al proiectului, cercetător ştiinţific principal Anton Vieru.

‘Dintr-un buget total de peste 6,65 milioane lei, valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ (POSDRU), s-a ridicat la circa 5,5 milioane lei, obiectivul proiectului fiind sprijinirea tinerilor în tranziţia de la şcoală la viaţa activă’, a declarat Anton Vieru.

Acesta a adăugat că, în cadrul proiectului, au fost realizate o multitudine de activităţi menite să promoveze noul domeniu tehnico-ştiinţific mecatronică-integronică pe piaţa muncii, în special în rândul elevilor din liceele tehnice, studenţilor şi absolvenţilor de învăţământ superior universitar.

‘Principalul beneficiu, după părerea mea, constă în rezolvarea unei probleme extrem de critice pentru învăţământul superior, pentru tinerii care se pregătesc să păşească în viaţa profesională – practica în producţie. În condiţiile actuale, ale unei economii, când stabile, când instabile, unde întreprinderile sunt astăzi funcţionale şi mâine, falimentare, pentru a ajuta viitorul inginer sau tehnician să se acomodeze mai repede cu ‘fabrica’ sau cu partea de proiectare-cercetare, deci cu meseria, este necesară o practică, dar în acest scop, din păcate, trebuie să se apeleze la cunoştinţe, la relaţii, la prietenii care au firme, spre deosebire de generaţiile vechi, beneficiare ale unui sistem instituţionalizat’, a afirmat Anton Vieru.

În cadrul proiectului, au fost implicaţi circa 500 de elevi şi peste 400 de studenţi, ceea ce a însemnat o depăşire a indicatorilor prognozaţi cu circa 120% şi, respectiv, aproximativ 250%. Stagiile de pregătire prin practică industrială au avut loc în 15 companii din Bucureşti şi Târgovişte cu producţie sau cercetare-proiectare în mecatronică.

În opinia reprezentantului INCDMTM-Bucureşti, facilitarea tranziţiei tinerilor de la şcoală la viaţa activă înseamnă de fapt ‘înarmarea acestora cu cunoştinţe şi experienţă practică pentru a-i face mai atractivi pentru cei care ar putea să-i angajeze’, iar aceasta ar trebui să preocupe şi statul.

‘Este necesară instituţionalizarea practicii industriale, iar statul ar putea să le ofere angajatorilor facilităţi. Noi, în acest proiect cofinanţat din fonduri europene am putut plăti tutorii, i-am format, iar când au primit studenţi în practică, i-am plătit. Probabil că aşa ar trebui şi statul să procedeze’, a declarat Anton Vieru.

Perioada de derularea proiectului POSDRU este de 36 luni (iulie 2010 – iunie 2013), iar partenerii INCDMTM-Bucureşti sunt: Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică al Politehnicii din Bucureşti, Universitatea ‘Valahia’ (Târgovişte), Catedra de Mecanică Fină şi Mecatronică a Universităţii ‘Transilvania’ (Braşov) , Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Asociaţia Profesională Patronatul Român din Industria de Mecanică Fină, optică şi Mecatronică (APROMECA).

Despre mecatronică, în absenaţa unei definiţii unanim acceptate de specialişti, se poate spune că are obiect de studiu mecanismele, aparatele şi utilaje care reacţionează în baza unei inteligenţe artificiale. Între cele mai popularizate realizări ale mecatronicii se numără roboţii industriali şi mâna bionică. (A, AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției