prefectură

Prefectura Arad a găzduit astăzi un eveniment deosebit: masa rotundă regională  „Fondurile europene şi comunităţile de rromi”, în organizarea fundaţiei Agenţia de dezvoltare comunitară „Împreună” din Bucureşti, cu sprijinul Centrului de resurse pentru participare publică (CeRe), şi cu implicarea directă a organizaţiei fundaţiei Policy Center for Roma and Minorities. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Reţeaua de incluziune socială a rromilor – capacitare si advocacy”, proiect derulat de fundaţia  Agenţia de dezvoltare comunitară „Împreună” în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Rromi.

Au fost prezenţi Iulian Stoian – consilier în Agenţia Naţională pentru Rromi, reprezentanţi ai prefecturii Arad, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai jandarmeriei, ai altor instituţii publice locale şi judeţene, primari, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale locale:  Asociaţia Adelina (reprezentantă pentru vestul ţării în acest proiect – prin Aurica Buneci şi Laurenţiu Burcă), Fundaţia Creştină Angelis.

Dezbaterile au fost moderate de Claudia Cerasela Bănică – coordonatoare de proiecte la fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, şi de Iulian Stoian – consilier în Agenţia Naţională pentru Rromi.

Prima sesiune a dezbaterilor a avut ca scop identificarea problemelor şi obstacolelor întâmpinate la nivel local de organizaţiile neguvernamentale şi de autorităţi în accesarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru incluziunea socială a rromilor, iar sesiunea a doua identificarea soluţiilor concrete de surmontare a obstacolelor şi de rezolvare a problemelor, totul pentru o îmbunătăţire substanţială a nivelului de absorbire a alocărilor unionale în această direcţie a incluziunii sociale a rromilor.

S-a discutat şi despre aderarea la reţeaua naţională RISOROM a organizaţiilor neguvernamentale ale rromilor şi despre iniţiative de tip advocacy la nivel local, regional şi naţional.

O menţiune aparte pentru implicare în activităţile de felul acesta se cuvine făcută pentru Asociaţia Adelina, fundaţie din Şicula întemeiată de soţii Aurica şi Emil Buneci. „Aşa am decis într-un moment de grea cumpănă: să ne dedicăm celor din jur – şi nu abdicăm de la decizie. Credem că a face binele este, în sine, cea mai înaltă formă de umanism şi de civilizaţie, iar rezultatul vizibil – lumina sclipind în ochii cuiva, este cea mai mare mulţumire. A fi folositor la modul cel mai palpabil pentru comunitate poate fi o opţiune personală, dar poate fi şi un destin”, a spus Aurica Buneci într-o scurtă convorbire ulterioară dezbaterilor.

 

Recomandările redacției