buzavirag3Perioada dintre Bobotează şi înce­putul Postului Paştelui este cunoscută în tradiţia maghiară drept „fărşangul” (carnaval), acea perioadă a anului când se organizează serbări şi baluri mascate.
Ansamblul Búzavirág din Pecica a vrut să marcheze această sărbătoare printr-un spectacol folcloric pe care l-a prezentat sâmbătă după-masa în sala mare a Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” cu titlul „Veselii de fărşang”.
Având un caracter popular, de această perioadă a anului se leagă multe tradiţii şi superstiţii populare de la care a pornit organizatoarea spectacolului, educatoarea Engi Márta, care a implicat toate grupele de vârstă ale formaţiei de dansuri populare maghiare din oraş.
Programul a început cu un ritual prezentat de către elevele din clasele primare cu scopul de a asigura roade bogate pe parcursul acestui an, după care a urmat jocul în cerc al copiilor de grădiniţă, completat de dansul elevelor.
buzavirag2Elevii din clasele primare au pre­zentat apoi un joc şi dansuri care pu­neau în scenă conflictul dintre regele Koncz şi Cibere vodă, care întruchi­pează mâncărurile de post, respectiv cele cu carne, grase.
Această perioadă a anului era pe vremuri şi una a nunţilor pentru cei care nu au vrut să aştepte până după Paşti. Atmosfera de sărbătoare şi veselie caracteristică a fost reprezentată de trei tipuri de dansuri din dife­rite zone ale ţării.
În total, în faţa sălii pline au urcat pe scenă 18 copii de grădiniţă, tot atâţia elevi din clasele primare şi membrii formaţiei „mari” (tot 18 dansatori),  aplaudaţi pentru spectacolul original prezentat.

Recomandările redacției