Consiliul Județean Arad prin intermediul Centrului Cultural Jude­țean și beneficiind de sprijinul Primăriei Municipiului Arad, ISU „Vasile Goldiș”  și Asociația Teritorială de Acțiune Civică Arad a organizat cea de-a doua ediție a Paradei formațiunilor de pompieri voluntari din județul Arad.
Au participat: Galeria „Turnul de Apă”, serviciile voluntare pentru situații de urgență de la Zăbrani, Nădlac, Pecica, Vinga, Curtici, Șiria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” și Secția de Pompieri Bârzava.
În cadrul acestui eveniment au avut loc expoziții pe platoul şi în holul Primăriei pentru a prezenta publicului cele mai valoroase utilaje și exponate din patrimoniul pompierilor voluntari din județ.
Expoziția „Tradițiile pompierilor voluntari arădeni”, a fost inaugurată pe 7 septembrie,  în prezenţa viceprimarului Călin Bibarţ, a curatorului expoziţiei col. rez. dr. Dan Paicu şi a istoricului Horia Truţă. „Este unul dintre evenimentele Aradului de care ne mândrim. Încercăm să păstrăm tradiţia veche a acestei regiuni în ceea ce priveşte pompierii voluntari, şi totodată să transmitem mai departe acest lucru generaţiilor de astăzi. Ne dorim să se păstreze acest sistem de organizare, ne dorim să promovăm voluntariatul în domeniul pompierilor, precum şi în alte domenii. Nu putem decât să ne bucurăm că avem o istorie bogată”, declara atunci viceprimarul Bibarţ. La rândul său, istoricul Horia Truță a ținut să menționeze că  „expoziţia de faţă ne vorbeşte despre o tradiţie valoroasă. Activitatea acestor oameni trebuie apreciată. Avem aici exponate extrem de interesante. Este datoria noastră să le păstrăm, să le conservăm aşa cum trebuie şi să ducem mai departe această tradiţie”. Despre tradiţie  a vorbit și curatorul expoţiei, col. rez. dr. Dan Paicu, care a precizat că la Arad s-a constituit prima asociaţie de pompieri voluntari din ţară. „Până în 1936 serviciul de stingere a incendiilor era făcut de pompierii voluntari şi cam de la inceputul secolului XX, acest serviciu a fost făcut de pompieri profesionişti. Aradul a fost întotdeauna în fruntea acestei activităţi. Aici s-au constituit patru asociaţii de pompieri. Cea mai longevivă a fost «Corpul de Gimnastică şi pompieri Aradul Nou»”, a spus Paicu.
Cea mai spectaculoasă parte a evenimentului a avut loc ieri, când au avut loc câteva demonstrații, iar formațiunile civile de pompieri din județ au defilat prin municipiu, arădenii având ocazia să vadă uniforme de epocă, dar și câteva dintre autospecialele cu care sunt dotați pompierii civili. La ora 10 a avut loc prezentarea formațiunilor participante, organizatorii menționând că formația de la Lipova este cea mai veche din județ. De menționat că înainte de începerea defilării au fost acordate câteva diplome de merit.
(L.Ș.)

Recomandările redacției