Agricultura a ajuns un domeniu în care forța de muncă se găsește greu. Cum nu are cine lucra, culturile au de suferit, creșterea animalelor se face cu mai mare greutate. Agricultorii și fermierii sunt dispuși să plătească bine ca să găsească forță de muncă. Remunerațiile au ajuns la chiar 2.000 de euro, în unele cazuri.
S-a ajuns ca forța de muncă să lipsească pentru că mulți români cu abilități în domeniul agricol au plecat peste graniță, unde erau plătiți bine. Acum, ca să aibă cine munci pământurile, agricultorii sunt dispuși să remunereze bine angajații.
În vestul ţării, muncitorii de pe combine sunt plătiţi cu peste 2.000 de euro. Spre exemplu, muncitorii de pe combină au ajuns să câștige până la 10 mii de lei lunar, iar tractoriștii, între 5.000 și 6.000 de lei.
,,Cei care muncesc şi sunt serioşi şi la noi în firmă câştigă. În perioada de plin recolatat, cei de la transporturi 200-230 de lei pe zi, iar cei de la recoltat
350 – 400 de lei pe zi”, susține M.B, un administrator fermă. Angajații – găsiți cu greu sunt mulțumiți iar treaba merge bine.
Și zilierii primesc bani frumoși pe zi, cuantumul plății ajungând mai mare decât dacă s-ar împărți salariul unui angajat din sectorul serviciilor. De pildă, cei care merg la cules legume primesc 60 de lei pe zi, iar cei care lucrează în solarii câştigă 100 de lei şi au asigurat prânzul.
Potrivit Eurostat, dintre statele europene, România a înregistrat cea mai mare creştere a salariului minim în ultimii 10 ani.
(S.S)

Recomandările redacției