Iată că nu a trecut nici o zi de la apariția unei postări virale pe internet,  în care erau prezentate garduri ce separau vaccinații de nevaccinați într-un oraș din țară, că aceste ,,minunate construcții” au răsărit, de la primele ore ale dimineții, și la Arad.

Mai multe magazine din oraș au montat garduri, înalte de doi metri, pentru a-i delimita pe vaccinați de nevaccinați. Decizia, se pare, că a fost impusă unui mare lanț de magazine din oraș de legislația în vigoare.

Așadar, s-a găsit o soluție tipic românească pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel,  pentru a delimita spațiile de acces ale persoanelor vaccinate de cele ale persoanelor nevaccinate, reprezentanții mai multor magazine din Arad au așezat frumușel un gard în interior.

Se pare aceasta este metoda prin care magazinele  respective, care are spații care ies din sfera definiției de „supermarket” și sunt „centre comerciale” adică cu spații închiriate altor comercianți, în care funcționează și Casă de schimb Valutar, Farmacie, Petshop, Curățătorie, Marochinărie-Bijuterii și alte activități,  a dorit să-și salveze vânzările din propriul magazin.

Împărțirea în două, cu acest gard, a holului comun, a dus la tot felul de comentarii și nemulțumiri, atât în rândul cumpărătorilor, cât și în cel al comercianțiilor.

,,Parcă suntem la Auschwitz”, spune o bătrână ieșită la cumpărături. ,,Ca la noi la nimeni, de parcă virusul circulă pe culoarul făcut de ei”, spune un bărbat. În timp ce alții își sunau cunoscuții la telefon povestindu-le ,,minunea”. ,,Am făcut poză, să-i arat lui bărbatu-meu, că dacă îi povestesc nu mă crede. Vai de noi ce vremuri trăim. Închiși în cuști ca animalele”, spune o altă femeie.  Am întrebat câțiva dintre angajați, ce părere au despre inovație. ,, Așa s-a hotărât de sus. Ne conformăm. Asta e legea”, spune un angajat, sub protecția anonimatului. Unii comercianți, separați de gard, se plâng că o să-și piardă clienții din cauza noii modificări la calea de acces. Mai ales că sunt spații care vând mâncare pentru animale, sau produse farmaceutice, necesare și celor fără certificat verde. ,, Ce câinele meu nu mai mânâncă, dacă nu sunt vaccinată?”, se întreabă o tânără. ,,Și dacă am nevoie de vreun remediu naturist de la farmacie, nu mai pot intra fară acest certificat? Asta e discriminare totală”, continuă femeia revoltată.

O metodă similară cu gardul de sârmă din aceste supermaketuri au încercat, la începutul aplicării acestui nou set de reguli, și alte centre comerciale .  La momentul respectiv ( acum o săptămână), instituțiile statului au spus că nici separatoarele și nici anunțurile de la intrare nu sunt legale iar magazinele respective  au fost obligate să permită accesul doar cu Certificat Verde .

Recomandările redacției