arad 2021Ministerul Culturii a anunţat, zilele trecute, că deschide competiţia pentru depunerea candidaturilor în vederea stabilirii oraşului din România care va dobândi titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.
Data limită de depunere a candidaturilor este 10 octombrie 2015. Selecţia finală va fi organizată în jurul lunii august 2016 de un juriu internaţional, iar desemnarea formală a oraşului va fi făcută la sfârşitul anului 2016. „Parlamentul European şi Comisia Europeană au decis în aprilie, în acest an, că România împreună cu Grecia vor putea desemna câte un oraş să devină Capitală Culturală Europeană”, a declarat ministrul Culturii, Hegedüs Csilla.
La rândul său, Andrei Ando, directorul executiv al Asociaţiei „Arad Capitală Culturală Europeană 2021” a precizat, după anunţul ministrului Culturii că  „suntem pregătiţi pen­tru realizarea unui dosar de candidatură, conform criteriilor Uni­- unii Europene”.
„Aradul porneşte cu şansa reală de a câştiga această competiţie, pentru că avem un patrimoniu deosebit şi resursă uma­nă de bună calitate. Proiectul pregătit de Arad va avea în vedere dezvoltarea oraşului prin cultură, în următoarele decenii. Noi am început deja să lucrăm şi la strategia culturală a Aradului până în anul 2030, iar asta demonstrează viziune şi dorinţa de elaborare şi implementare a unui proiect coerent, cu continuitate. Avem două centre culturale, municipal şi judeţean, care se completează în organizarea de evenimente de înaltă ţinută, avem o societate civilă pasionată de viitorul Aradului şi două universităţi pe care contăm mult în demersul nostru. Suntem în situaţia privilegiată de a putea gândi o construcţie culturală solidă, integratoare, adresată întregii comunităţi. Fac din nou un apel la arădeni de a veni alături de Asociaţia noastră şi de a susţine demersurile pe care le facem pentru creşterea calităţii vieţii în Arad, prin diversitatea şi calitatea proiectelor culturale la care lucrăm”, a mai declarat Andrei Ando.
Capitala Culturală Europeană este un premiu european cu criterii şi obiective standard stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Recomandările redacției