petre elite1 elitePrin anvergura numelor strânse pe „Motorul”, Elite Cup a devenit cel mai tare turneu de juniori găzduit de Arad. De vineri până duminică, arena din Aradul Nou a devenit „centrul” fotbalului arădean și un public nesperat de numeros (ținând cont de audiențele scăzute din ultimii ani) a avut parte de meciuri cu nivel foarte bun. Prima ediția a turneului Under 17 organizat de Primăria Arad, Play Maker Consulting International și CS Atletico le-a reunit la start pe UTA, Queens Park Rangers, Ferencvaros Budapesta (grupa A), Dinamo București, Wolverhampton Wanderers și Academia Puskas (grupa B). Au fost trei zile pline de fotbal plăcut, care au deschis orizonturi mai bune.
Prima zi: UTA începe excelent
Trupa condusă de Cristi Păcurar, Dan Stupar și Francisc Tisza a fost protagonista primului meci. Arădenii au fost față în față cu britanicii de la Queens Park Rangers și au reușit ce-și dorea antrenorul Cristi Păcurar cu o zi înaintea turneului, să fie la nivelul adversarului și să-și pună în valoare atuurile.
Bine clădiți și uniformi, cei de la QPR au fost tratați cu prudență doar la început de utiști, care au început să-și facă jocul. După două ocazii mari, Costin a deschis scorul, iar Petre a adus detașarea la 2-0 din penalty. Londonezii au relansat meciul înainte de pauză, când au redus diferența tot din penalty, prin Bowler. Același Petre a ieșit la rampă în partea a doua și a făcut 3-1. Un nou gol al englezilor – semnat Klass – a animat meciul, însă arădenii
s-au ținut bine și, chiar dacă portarul vizitatorilor a încheiat meciul în careul utist, victoria le-a revenit gazdelor, 3-2 final.
Al doilea meci al zilei s-a jucat între Dinamo București și Wolverhampton Wanderers. Cu arădeanul Răzvan Oaidă titular, englezii au luat avantaj de două goluri (Jordan și Bradley) și păreau scăpați în câștigători. Dar bucureștenii au dat tot ce-au avut mai bun, reușind ce părea puțin scontat, să câștige cu 3-2! Pentru formația lui Sorin Popescu au înscris Neiculescu și Costache (2).
Oaspeți la Primărie
Vineri, delegații echipelor participante au ajuns direct din iarbă în Sala 70 a Primăriei, unde reprezentantul municipalității, Ovidiu Moșneag, a făcut onorurile de gazdă, punându-i la curent și cu planurile privind noul stadion din Calea Aurel Vlaicu.
Șeful Comisiei de Buget Finanțe a fost încadrat de Alexandru Meszar, ini­țiatorul și „creierul” Elite Cup și Corina Drăghici, purtător de cuvânt la Primărie, care le-au tradus în maghiară, respectiv engleză oaspeților de peste hotare, cele discutate în sală. „Suntem bucuroși și onorați că avem astfel de oaspeți, astfel de grupări puternice din Anglia și Ungaria, plus clubul Dinamo. După 14 ani în care am organizat an de an Cupa Cotta Internațional, a venit timpul să trecem la un nivel mai înalt. Bineînțeles, și de această dată «motorul»a fost Alexandru Meszar, cel care se ocupă de toate competițiile de succes la nivel de copii și juniori și căruia îi mulțumim și de această dată că a adus Elite Cup la Arad. Primăria i-a susținut și îi va susține mereu
inițiativele, cu regretul că această primă ediție nu se poate desfășura pe stadionul mare al muni­cipalității. Acesta se află în plin proces de reconstrucție și moder­nizare, urmând ca noua arenă de aproape 13 mii de locuri să se ridice la standarde europene. Sper ca peste doi ani, echipele ce participă astăzi la Elite Cup să evolueze în condiții și mai bune pe stadionul UTA. Poate, această nouă arenă să fie unul dintre motivele pentru care oaspeții noștri de astăzi vor să dispute din nou acest turneu la Arad”, a punctat Ovidiu Moșneag, în timp ce pe monitorul amplasat în Sala 70 rulau imagini cu proiectul arenei ce urmează a fi gata în vara anului 2016.
 Ziua a doua: doar finala mică pentru alb-roșii
Meciurile de sâmbătă dimineață au decis clasamentele celor două grupe. Ferencvaros Budapesta a încheiat pe primul loc grupa A, după ce a trecut cu 2-0 (Filip Dragoner a marcat de două ori) de Queens Park Rangers. Cu două victorii, alb-verzii erau urmați în clasament de UTA (o victorie și o înfrângere).
În grupa B, Wolverhampton Wanderers își asigura locul în finala mică, în urma victoriei cu 1-0 (gol Niall) reușită în fața celor de la Academia Puskas. Pe primul loc s-a clasat Dinamo, căreia i-a fost suficient un egal cu Academia Puskas. A fost 1-1, iar căpitanul roș-albilor, Ciobotariu, a jucat rol de înger / demon, cu gol și autogol!
Cristi Păcurar nu și-a menajat deloc echipa după înfrângere. „Sunt foarte supărat și îi dau din nou dreptate lui nea Feri Tisza, el rămâne un tată în fotbal pentru mine:  mentalitatea jucătorului român e execrabilă. Nu mă justific în fața nimănui, dar ieri am început cu rezervele, au dus jocul până la 2-0, apoi au intrat „vedetele”, ca să câștige Ferencvaros cu 3-2! Putem ține pasul cu echipele străine la tactică, la putere, la tehnică și la celelalte aspecte, dar la mentalitate suntem departe. Am băgat jucători care au impresari, se cred deja vedete dacă au trecut granița de trei ori și au fost chemați la națională. Le face foarte rău și îi atenționez și pe părinți: când intri cu UTA pe tine, trebuie să zbârnâi, tricoul roșu trebuie să ardă pe tine!”, a răbufnit antrenorul arădean.
Ziua a treia: Triumf pentru Ferencvaros
Duminică, alb-verzii au câștigat finala. Băieții de la Ferencvaros au înclinat meciul cu Dinamo în favoarea lor după ce fiul antrenorului, Filip Dragoner, a înscris din penalty în prima repriză. „Fradi” a rezistat cursei declanșate de bucureșteni pentru egalare și au terminat învingători, 1-0.
În finala mică, Wolverhampton, cu arădeanul Răzvan Oaidă căpitan de echipă, s-a detașat față de utiști grație „dublei” lui Allan Jordan din actul întîi. A doua reușită a venit în urma unei lovituri de pedeapsă. Trupa condusă de Cristi Păcurar – care ratase, din nou, ocazii rarisime – n-a abandonat: cu un sfert de oră înainte de final, Adrian Petre a marcat un gol superb, de la 25 de metri. „Lupii” au știut însă să țină de rezultat, 2-1 scor final, iar medalia de bronz e a lor. În meciul pentru locurile 5-6, Queens Park Rangers a trecut la limită de Academia Puskas, 1-0.
Cei mai buni
Alexandru Meszar i-a invitat apoi pe Sorin Botiș, căpitanul UTA-ei și fost component al celor de la Ferencvaros, și Ovidiu Moșneag (Primăria Arad a fost principal organizator al turneului, alături de Play-Maker Consulting International și CS Atletico) să conducă festivitatea de premiere.
Cel mai bun portar: Marcin Brozozwski (QPR).
Golgeterul turneului: Filip Dragoner (Ferencvaros) – 4 goluri
Cel mai bun jucător al turneului: Allan Jordan (Wolverhampton)
Jucătorul finalei: Nyeki Mark (Ferencvaros)
Cel mai bun jucător al UTA-ei: Adrian Petre
Loturile echipelor
Ferencvaros Budapesta: Varga Adam, Claudiu Chindriș, Denesi Laszlo, Kovacs Solyom, Csako Daniel, Seregy Tamas, Lipcsei Krisztian, Sandli Mark, Dănuț Cozma, Nyeki Mark, Lakatos Istvan, Dra­goner Filip, Deutsch Laszlo, Tovishati Mate, Szakaly Dominik, Gyorko Balint, Csala David, Temesvari Mate, Gelencser Bence, Molnar Peter, Al Hussein Mohammed, Gere Zoltan.  Antrenori: Dragoner Attila, Fekete Tivadar, Szentandrasi Zsolt.
UTA Arad: Răzvan Revesz, Paul Iova, Sergiu Zopota, Andrei Brănișteanu, Paul Copaci, Albert Stahl, Raul Hofer, Mario Bubuș, Dennis Man, Adrian Petre, Sebastian Mara, Amir Jorza, Gabriel Pop, Iulius Dinculescu, Cristian Costin, Denis Lazăr, Rafael Iuga. Antrenori: Cristian Păcurar, Dan Stupar, Francisc Tisza.
Dinamo București: Roberto Anghel, Denis Ciobotariu, Alexandru Ciorniuc, Valentin Costache, Mihai Codreanu, Andrei Dumitrache, Mihai Eșanu, Lucian Fulga, Vlad Gîsă, Ahmet Hassan, Sică Iordache, Mihai Neiculescu, Cristian Nica, Andrei Nistor, Zinar Pahomi, Abas Pour Reza Gomi, Bogdan Scorici, Cezar Trandafirescu, Giovani Ureche. Antrenor: Sorin Popescu.
Queens Park Rangers: Marcin Brzozowski, Rhys Spencer Donnes, Jordan Thompson, Charlie Fox, Jamie Arturino, Anthony Junior Folkes, Josh Bowler, Mark Amaning Pong, Romoluwa Ayomide, Brandon Barzey, Tiernan Fitzgerald, Lewis Todo, Frankie Vincent, Darion Furlong, Darnell Stephenson, Casen Genovesi, Michael Klass. Antrenori: Murray Jones, Ross Bennett.
Puskas Ferenc Labdarugo Akademia Felcsut: Varga Adam II, Rado Daniel, Retyi Tamas, Keszi Erik, Zsigmond Bence, Vegh Gabor, Kovats Zoltan, Magyari Szilard, Balogh Peter, Kemeyffy Mate, Molnar Ambrus, Reti Patrik, Kiss David, Bevardi Zsombor, Kamaras Gyorgy, Suscsak Mate. Antrenori: Vincze Gabor, Dorner Szabolcs.
Wolverhampton: Rhys Bills, Brandon Ball, Adam Osbourne, Lee Abraham, Nyeko Sinclair, Răzvan Oaidă, Bradley Lindsey, Owen Eddington, Jordan Allan, Niall Ennis, Joe Delacoe, Sam Tonks, Ryan Williams, Sam Phillips, Akeal Behman, Jacob Rammel. Antrenor: Darren Ryan

Recomandările redacției