militariDeși recunosc că de la venirea la putere a Partidului Social Democrat, care l-a desemnat pe Victor Ponta să ocupe funcția de prim-ministru, situația foștilor militari s-a îmbunătățit, ofițerii și subofițerii trecuți în rezervă, grupați în cadrul Sindicatului Cadrelor Militare Dis­ponibilizate, susțin că actualii guvernanți s-au oprit la jumătatea drumului. Reprezentanții arădeni ai sindicatului susțin că situația pensiilor militare de stat, luate în vizor de fostul premier Emil Boc, repre­zintă o prioritate pentru foștii militari. „Nu ne mai referim la gu­- vernarea Boc, care ne-a adus în situația actuală prin nenorocita guvernare, dar în prezent, cei care deși au promis dreptate până la capăt, s-au oprit la jumătatea drumului. Recunoaștem faptul că până acum unele lucruri s-au rezolvat, și ca să fim corecți trebuie să ne amintim că a fost evitată executarea silită pentru sumele pe care le-am primit, fără a le fi cerut, pentru o altă modalitate de calculare a grupelor de muncă ce nouă, în mod discriminatoriu, nu ni s-au mai aplicat. Iar legea 241/2013 ne-a scăpat de plată sumelor mai înainte amintite și de cuantumul diminuat al pensiei cal­culată abuziv comform OUG 1/2011. Tot o realizare, deși tardivă este abrogarea interzicerii cuantumului pensie-salariu. Din păcate, celelalte probleme, bine știute și foarte grave, au rămas nerezolvate și despre modul cum urmează a fi soluționate și când, nu știm mare lucru“, sus­ține locotenent-colonelul în rezervă Vasile Arion, președintele Filialei Arad a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
Nemulțumiți de indiferența clasei politice
În aceste condiții, luna aceasta a avut loc la Timișoara o întâlnire a sindicaliștilor din Vestul României cu general-locotenentul (r) Corneliu Dobrițoiu, preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţa Naţională din Senat și cu Beni-Oni Ardelean, secretarul Comisiei de Politică Externă a Senatului. „După o prezentare în care au fost puse în evidenţă evenimentele externe care ar putea avea un impact puternic asupra siguranţei naţionale a Statului Ro­mân, cei prezenţi au abordat la modul concret problemele grave şi nerezolvate ale militarilor în rezervă şi în retragere. Ne-am manifestat nemulţumirea faţă de indiferentă clasei politice de a acorda atenţia necesară instituţiei militare, deoarece până la vârsta de 63 de ani, toţi cei care au ieşit din serviciul militar activ sunt la dispoziţia Armatei, constituind rezerva acesteia, fără de care nici o armată nu poate să-şi îndeplinească misiunea principală, aceea de apărare a independenţei şi integrităţii teritoriale statale. În asemenea condiţii sunt de neînţeles atât măsurile vexatorii la adresa acestei categorii de militari luate de guvernările anterioare, cât şi indiferenta, vecină cu reaua voinţă manifestată de actualele autorităţi, care în ciuda angajamentelor luate, nu numai că întârzie adoptarea unor măsuri reparatorii, dar menţin o atmosferă de neîncredere şi nesi­- guranţa referitoare la ceea ce intenţionează să întreprindă în această direcţie. Demnitarii pre­zenţi la întâlnire, domnii senatori Dobritoiu şi Ardelean au evi­denţiat faptul că legal aceste probleme pot fi rezolvate numai ca urmare a voinţei politice a forţelor politice din actuala majoritate parlamentară şi din guvern“, a continuat Arion.
Ani pierduți
Acesta susține că anii 2012, 2013 și 2014 au fost pierduți din acest punct de vedere. Dacă legea pensiilor militare de stat, varianta Dobrițoiu, s-a pierdut  pe drum între diverse instituții, între timp a fost pusă pe tapet o altă variantă a legii. „Ministerul Apărării Naţionale a elaborat un nou proiect privind pensiile militare de stat, care la momentul actual se afla în procesul de însuşire de către conducătorii instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională (responsabile de întocmirea proiectului). După însuşirea lor, proiectul va fi supus consultării publice în condiţiile Legii 52/2003. Atunci, ne întrebam noi, ce variantă a legii pensiilor militare de stat, urma să intre în aprobarea parlamentului (06-07 octombrie) înainte ca acesta să-şi ia vacanţă pentru pregătirea alegerilor pre­zidenţiale. Pentru noi, cei pre­- zenţi la întâlnire concluzia a fost că trebuie abordaţi toţi factorii politici cu autoritate în sfera decizională, care pot lua măsurile favorabile nouă, iar asemenea acţiuni trebuie extinse şi permanentizate, deoarece timpul trece în defavoarea noastră. Este limpede că trebuie menţinută legătura cu toate forţele politice din Parlament, în special cu cele ce au o pondere însemnată, deoarece de voturile acestora depinde aprobarea sau chiar amendarea favorabilă a oricărei legi care ne interesează, mai ales atunci când este vorba de legi organice“, a încheiat Arion.

  • Cetatean spune:

    Au avut solda mult peste salariul mediu; acum au pensii mult peste media generala; de cotizat din solda, la fondul de pensii – zero. Ce mai vor de la un buget sarac ? Chiar ca sunt nesatui !.

  • alt cetatean spune:

    Nesatula-i mata, boule. Tu esti pensionar? Daca da, ti-a fost indexata pensia in 2013 si 2014? O sa beneficiezi de indexarea de 5% in 2015? Ei, pensionarii militari, nu. Citeste L.241/213, art. 1(4) si apoi sa mananci kakat. Buget sarac? Voi.biti? Care ati furat cu vagoanele? Dar, degeaba imi racesc gura cu proshtii, mai bine tac si inghit.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției