arion

Deşi o parte dintre reglementări le-au fost satisfăcute de către guvernanţi, reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) sunt încă nemulţumiţi de modul în care au fost şi sunt trataţi de autorităţile de la Bucureşti. Potrivit locotenent-colonelului (r) Vasile Arion, preşedintele Filialei Arad a SCMD că majoritatea amendamentelor propuse de sindicalişti au fost abrobate de guvernanţi, dar cu toate acestea rămân numeroase semne de întrebare în ceea ce priveşte discriminarea la care au fost supuşi cei care au lucrat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), dar şi cu privire la momentul ales de Guvern pentru a repara nedreptăţile pe care le-au suferit foştii militari. „S-au purtat discuţii între reprezentanţii sindicatelor structurilor de apărare ordine publică, siguranţă din Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR) şi reprezentanţii la vârf ai Ministerului Apărării, ai Ministerului de Interne, ai structurilor care răspund de Siguranţa şi Protecţia Naţională pe textele amendamentelor la Legea Pensiilor Militare de Stat. Majoritatea amendamentelor propuse au fost acceptate, discuţiile purtându-se pe formularea textelor şi a articolelor unde acestea trebuie încadrate. Este vorba despre principalele propuneri  pe care le susţinem de ani de zile, privind racordarea la sistem şi la drepturile rezerviştilor din sistem. Cu surpindere s-a constatat că discrepanţele privind aplicarea H.G. 1294/2001 , HG 1019/2010 există doar la MApN , celelalte structuri neavând aceste diferenţe la aplicare. Veştile acestea ne bucura, după atâtea «abureli» , dar nu putem să fim siguri de nimic până când nu vom vedea şi lucrul bine făcut, dar mai ales cât de bine făcut”, susţine Arion.

„De ce abia acum?

Reprezentanţii foştilor militari se întreabă de ce abia acum au catadicsit guvernanţii să-şi respecte promisiunile făcute pe vremea când erau în opoziţie. „În mod legitim ne punem întrebarea: «De ce abia acum?» De ce a trebuit să ajungem la bunăvoinţa unui guvern care se teme pentru propria lui supravieţuire şi care acum doreşte rezolvarea unor angajamente restante, pe care ani de zile le-a tot amânat. Maniera în care a fost abordată «facerea» acestei legi este departe de transparentă la care ne-am fi aşteptat. Acest lucru dă naştere la multe nedumeriri şi interpretări legate de stabilirea pensiei militare de stat, care nu fac referiri la toate elementele de salarizare, cei care primesc pensiile în condiţiile Legii 241/2013 nu înţeleg la ce reparaţii să se aştepte, deoarece în afară de faptul că se presupune reluarea indexării acestor cuantumuri, redevenite pensii militare de stat, nu există nici un indiciu că se va pune capăt discriminării atât faţă de ceilalţi pensionari militari, prin acordarea aceloraşi grupe de muncă, cât şi faţă de pensionarii civili expuşi prevederilor legii 19/2000, cărora după recalculare li s-au lăsat cuantumurile cele mai favorabile ale pensiilor, în timp ce nouă, militarilor, timp de 19 luni, ni s-au diminuat pensiile”, a continaut Arion.

O lege pentru rezerviştii voluntari

Preşedintele Filialei Arad a SCMD este de părere că este necesară pregătirea unei legislaţii cu privire la rezerviştii voluntari, pentru că, datorită progresului tehnologic nu orice pensionar militar poate să fie militar în rezervă. „Referitor la statutul nostru de militari, de rezervă a Armatei,  lucrurile trebuie privite în dinamica vremurilor. Ca militari de profesie suntem conştienţi că în condiţiile progresului tehnologic extraordinar, resimţit şi în domeniul militar, armamantele, echipamentele şi procedurile au suferit modificări de esenţă faţă de perioada în care mai eram în activitate. Aceasta presupune o permanentă punere la punct cu noutăţile, lucruri de care noi am fost privaţi. Prin urmare, trebuie  să înţelegem pentru binele ţării, al Armatei şi chiar al nostru, că nu toţi pensionarii militari vor fi şi militari de rezervă, că este necesară elaborarea cât mai rapidă şi aplicarea în practică a unei legislaţii referitoare la rezerviştii voluntari, aşa cum se întâmplă în majoritatea armatelor moderne, iar celor trecuţi în pensie să li se acorde drepturile şi onorurile corespunzătoare meritelor dobândite în timpul serviciului militar activ sub drapel, conform unor legi corecte”, a încheiat Arion.

Recomandările redacției