militariScandalul pensiilor foştilor militari este departe de a se fi încheiat odată cu venirea la putere a Guvernului Ponta. Pensionarii militari, care s-au trezit cu veniturile diminuate pe vremea guvernării PD-L şi care nu şi-au primit între timp banii înapoi, ameninţă că vor ieşi în stradă dacă actualii guvernanţi nu se vor ţine de promisiune până la 1 Martie.  Locotenent-colonelul Vasile Arion, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere Arad, susţine că în judeţ există aproximativ 1.500 de pensionari militari, dintre care cam 10% mai au încă de primit bani de la stat, după ce li s-au tăiat pensiile. „Actualul Guvern ne-a promis că ne rezolvă problemele şi uitaţi, au trecut cinci luni şi o tot tergiversează. Până şi Avocatul Poporului a recunoscut că desfiinţarea pensiilor militare a fost neconstituţională. Totuşi problema n-a fost soluţionată. Nu a fost dat un alt act legislativ reparatoriu”, a declarat Arion. Acesta susţine că procesele intentate Casei Sectoriale de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale sunt încă pe rolul instanţelor de judecată. „La nivelul întregii ţări, din 15.000 de constestaţii au fost soluţionate doar 4.000. Restul proceselor sunt încă pe rol. Termenul de soluţionare era de 60 de zile. Nu s-au soluţionat nici într-un an de zile. Ne gândim să organizăm proteste, dar deocamdată aşteptăm rezultatul negocierilor cu Guvernul. Dacă nu ni se rezolvă doleanţele până la 1 Martie, vom ieşi în stradă”, a mai spus Arion.
Pensii recalculate
Pe de altă parte, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a declarat pentru Agerpres că pensiile militarilor vor fi recalculate, în condiţiile în care s-au produs greşeli la stabilirea cuantumului, prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ministrul a prezentat un articol din Legea 263/2010, potrivit căruia „în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele sstabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire”.
Scandalul dintre foştii militari şi conducerea Ministerului Apărării Naţionale a început în vara anului 2010, când fiecare pensionar a fost informat, printr-o înştiinţare tipărită pe spatele cuponului de pensie, să se prezinte la Centrul Militar Judeţean în vederea recalculării pensiei. Acest lucru i-a adus pe foştii militari din Arad în pragul revoltei. A urma apoi tăierea pensiilor, fapt care i-a făcut pe foştii ofiţeri şi subofiţeri să iasă în stradă pentru a-şi apăra drepturile. Asta, cu toate  că reprezentanţii Guvernului Boc susţineau că au fost cazuri în care, în urma recalculării, pensiile au fost majorate.

 • EROII DE LA BIRTURI spune:

  Acesti pensionisti [ziua veseli,noaptea tristi] si-au pus vreodata intrebarea de ce -la aceiasi ani lucrati-versus un director de intreprindere bunaoara,au pensie dubla,ba chiar si mai mult?? Ce merite deosebite au dumnealor?! Si vorbim de perioada de pana in 89′,cand oricum aveau cu cateva sute mai mult decat acelasi director…..Deci nu era normal si firesc ca acesti „hodetzi” sa aibe si acum o pensie cu 2-300 de lei mai mult fata de cazul in speta? Ca de luptat pe front pana in 89′,nici vorba-eventual se luptau la greu cu paharele de tarii prin birturi….Iar dupa 89′,pana la trecere in rezerva,ce sa mai vorbim??!! Trai neneaca,pe banii contribuabililor si treaba….NIMICA! Barem impuscatul ii mai trimetea pe santierele tarii,sa faca cate ceva pentru popor! Iar acum urla in gura mare ca nu au drepturi si mai cer bani.Sfanta nerusinare….oare ce face un amarat cu 4-500 de lei pensie,cum se descurca?! Tagma asta,dimpreuna cu cea a „revolutionarilor” trebuieste pusa la respect! Bai don’colonel,nu-ti convine pensia de 4000 lei pe care o ai?? Du-te dom’le la munca,ca ai dreptul.fata de alti pensionari obisnuiti!!

 • itzic strul dezertor spune:

  pentru antescriitoru lu’ peste!!!

  nene vorbesti nedocumentat si pari si orgolios ca toti prostii!!! pai hai sa ii impuscam si rezolvam treaba, romaneste!!!

  tovarase atata timp cat tzara asta are trompete ca tine o sa ramanem ceea ce suntem, o tzara de mana a 3 a!!!! e usor a spune vorbe cand nimic nu ai a spune!!!! din cate vad io la tine pe printzipul, ai 65 de ani, glontz si eject!!! poate ca nu stii, dar in armata romana (deci acum 2000 de ani!!!) un soldat care a slujit 25 de ani era last la vatra si ocupa functii importante in administratie! de ce crezi tu oare??? tocmai pentru ca erau deprinsi cu ordinea, disciplina etc etc!!! principii care tie sigur iti sunt total straine!!

  probabil cuvantul RESPECT! lipseste din vocabularul matale, ca in rest nu ma mir de ce poti debita!

  • APEL CATRE FOSTII PURTATORI DE UNIFORME KAKI spune:

   Tzarane galonat,hai sa o luam in ordine [ca tot te lauzi ca voua va place ordinea]:
   -nu sunt de acord cu impuscarea voastra [eventual numai pe front] si asta daca nu cumva va impuscati singuri-ca la asa zisa revolutie de kk
   -daca tu crezi ca Romania va ramane de rangul 3 din cauza ca voi incasati niste pensii nesimtite si nemeritate,este treaba ta….probabil caci creierul tau pluteste ca giroscopul in beutura.
   -din contra,tara asta are nevoie si de aportul vostru [mai ales ca voi sunteti favorizati in a cumula pensiutza voastra sarmana cu un salariu,in caz ca va gasiti de lucru.Marturisesc ca pana acum inafara de faptul caci cativa colegi de-ai dumitale s-au angajat pe la divese firme de paza,restul…..pauza! De ce? Poate ca e un raspuns vis a vis de capacitatile voastre….
   -faptul ca mata te compari cu soldatul din legiunile romane este eronat si deplasat: ala lupta si murea de cele mai multe ori departe si in conditii mizere,pe cand voi,inafara ca mai muriti din beutura,nu prea vad sa meritati ceea ce capata soldatul roman.Sa fie limpede: nu ma refer la bravii ostasi trimisi pe teatrele de operatiuni aiurea si care se intorc morti sau mutilati pe viata…si de care statul roman isi bate joc!
   -inteleg probabil ca esti nemultumit ca statul roman ,in momentul cand va pensionat inainte de vreme [cu pensii mari,nemeritate]si cu alte drepturi aferente banesti,trebuia sa va puna in continuare directori,prefecti,secretari de stat etc.etc.
   -dealtfel din tot ce ai debitat,se iveste rasunator idiotenia,nepriceperea sau neintelegerea fenomenelor,o lipsa de cultura si dificultati de exprimare Astia sunteti,da’ mai vreti si drepturi!!

   • itzik revine spune:

    tzaran galonat!!! nu prea ai nimerit-o, chiar deloc, dovada a faptului ca esti prost gramada, o trompeta cum am spus! vorbeam si eu asa ca opinia publica si vad ca s-a umflat mustaru in tine!
    apoi sa o iau cu sfarsitu, legat de dificultatile de exprimare, cred ca pe langa faptul ca esti un agramat cu grad inalt de retard, mai esti si analfabet! multi din astia ca tine, inapti dtpdv isi dau cu parerea.
    legat de cultura, depinde la ce te referi, in cazul tau probabil la cultura de paduchi, patrujel sau mai stiu eu ce plante, deoarece nu pari sa ai mai mult de 2 clase, ca trenu.
    faptul ca esti IDIOT dea dreptu’, o dovedesti prin aceia ca nu poti intelege anumite fenomene. da, intradevar am mers prea departe pentru creierasul tau!

    iar restul care le-ai insirat acolo sunt in totala discordanta cu statistica!

    asa ca mai citeste, documenteazate si mai ales cultivate, dar nu cu ceapa, marar sau alte plante etnobotanice si apoi mai disutam!

    concluzia. esti o cacareaza si un nimuric! deci marsh la capre!

    • CONFIRMAREA PROSTIEI KAKI spune:

     Esti perfect ca incadrarea in specimenul „mos Teaca”…..asa sunteti toti fraierii [sau cel putin majoritatea] proveniti de la coarnele plugului,adica pardon,de la fosta armata a „poporului”.Nu exista leac intru indreptarea voastra,in vecii vecilor amin! Sper ca acest guvern sa va dea praful de pe toba!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției