militariScandalul pensiilor foştilor militari este departe de a se fi încheiat odată cu venirea la putere a Guvernului Ponta. Pensionarii militari, care s-au trezit cu veniturile diminuate pe vremea guvernării PD-L şi care nu şi-au primit între timp banii înapoi, ameninţă că vor ieşi în stradă dacă actualii guvernanţi nu se vor ţine de promisiune până la 1 Martie.  Locotenent-colonelul Vasile Arion, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere Arad, susţine că în judeţ există aproximativ 1.500 de pensionari militari, dintre care cam 10% mai au încă de primit bani de la stat, după ce li s-au tăiat pensiile. „Actualul Guvern ne-a promis că ne rezolvă problemele şi uitaţi, au trecut cinci luni şi o tot tergiversează. Până şi Avocatul Poporului a recunoscut că desfiinţarea pensiilor militare a fost neconstituţională. Totuşi problema n-a fost soluţionată. Nu a fost dat un alt act legislativ reparatoriu”, a declarat Arion. Acesta susţine că procesele intentate Casei Sectoriale de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale sunt încă pe rolul instanţelor de judecată. „La nivelul întregii ţări, din 15.000 de constestaţii au fost soluţionate doar 4.000. Restul proceselor sunt încă pe rol. Termenul de soluţionare era de 60 de zile. Nu s-au soluţionat nici într-un an de zile. Ne gândim să organizăm proteste, dar deocamdată aşteptăm rezultatul negocierilor cu Guvernul. Dacă nu ni se rezolvă doleanţele până la 1 Martie, vom ieşi în stradă”, a mai spus Arion.
Pensii recalculate
Pe de altă parte, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a declarat pentru Agerpres că pensiile militarilor vor fi recalculate, în condiţiile în care s-au produs greşeli la stabilirea cuantumului, prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ministrul a prezentat un articol din Legea 263/2010, potrivit căruia „în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele sstabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire”.
Scandalul dintre foştii militari şi conducerea Ministerului Apărării Naţionale a început în vara anului 2010, când fiecare pensionar a fost informat, printr-o înştiinţare tipărită pe spatele cuponului de pensie, să se prezinte la Centrul Militar Judeţean în vederea recalculării pensiei. Acest lucru i-a adus pe foştii militari din Arad în pragul revoltei. A urma apoi tăierea pensiilor, fapt care i-a făcut pe foştii ofiţeri şi subofiţeri să iasă în stradă pentru a-şi apăra drepturile. Asta, cu toate  că reprezentanţii Guvernului Boc susţineau că au fost cazuri în care, în urma recalculării, pensiile au fost majorate.

Recomandările redacției