arion

Foștii militari, disponibilizați ca urmare a reorganizării Armatei trag un nou semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă în sistemul de apărare. Locotenent-colonelul (r) Vasile Arion, președintele Filialei Arad a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, ne-a trimis pe adresa redacției o scrisoare care ar trebui să dea de gândit politicienilor care tratează uneori cu foarte mare lejeritate problemele Ministerului Apărării Naționale.

„Suntem în plină desfășurare a unui concept majoritar acceptat «de la războiul rece la nesfârşita pace fierbinte». Războiul la propriu este acoperit cu pânza de păianjen a unei păci aparente, în care cad victime etnii, populaţii, popoare sau naţiuni , unele chiar sub nasul nostru. România nu trebuie să-şi permită niciun fel de eșec în cazul intrării într-un conflict armat, singura opţiune fiind victoria. Pentru aceasta avem nevoie de trei lucruri: rapiditate decizională (existenţa leadershipului calificat politic dar şi militar); viteză de acțiune specializată la toate nivelele (de la tactic la strategic) și capacitatea regenerării continue a forțelor. Am ajuns deci la rezerva armatei, ca o rezultantă din conceptul rezervei active, a celei operaţionale şi în final a rezervei generale. Nimic mai fals în concepţia unora, cu atât mai periculos a clasei politice care se manifestă aşa: «am intrat în NATO, suntem protejaţi». Repet, nimic mai fals şi mai detestabil. NATO este suma integrată şi coerentă a statelor componente, iar România că ţara de margine are un alt model strategic, total diferit de cel al Belgiei, Danemarcei sau chiar al Italiei“, susține Vasile Arion.

 

Rezerviștii nu trebuie neglijați

În continuare, președintele Filialei Arad a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate susține că membrii clasei politice din România tratează problemele Apărării cu o suficiență insuficientă. „Se manifestă în România o suficiență insuficientă. România nu a fost în stare ca ţara de margine să rămână în interiorul cifrei de 230.000 de oameni –  plafon de pace, conform semnăturii noastre pe Tratatul Forţelor Convenţionale. Nici măcar n-am putut menţine plafonul forţelor convenite la intrarea în NATO. Dar dacă ţinem în stare operativă un număr insuficient de militari cu o dotare şi mai insuficientă, de ce nu ne preocupăm măcar de rezervă Armatei, de menţinerea şi pregătirea ei? Aşa cum se prezintă acum, România nu poate să se angajeze decât într-un conflict zonal cel mult de valore operativă de mică intensitate şi pe o durată de două-trei zile de luptă, după care nu mai este capabilă de reluarea ripostelor cu succes“, a continuat Arion. Acesta este de părere că nu mai trăim într-o lume închisă, o lume a siguranţei aparente, ci într-o lume a incertitudinii şi a pericolului eminent. „Am desființat serviciul militar obligatoriu, dar nu am mai pus nimic în loc. Dacă Apărarea va fi tratată de factorii decizionali  neînţelegându-se că la ora actuală războiul nu mai este confruntarea maselor uriaşe energetice ci nimicirea punctelor vitale ale unei naţiuni prin război tehnologic, nu vom putea răspunde pe măsură războiului inginerizat. Programele şi finanţarea care privesc structura, valoarea şi amplitudinea forţelor trebuie să fie corespunzătoare acestui nou tip de război. Armata nu trebuie sub nici o formă să admită moftul percepţiei denaturate al unui guvernant sau altul, pe care n-o respectă atunci când nu-i asigură mijloacele necesare, iar rezerva ei fără de care nici nu are rost să intri în lupta  a fost în ultimi ani mai mult să lupte prin tribunale.  Repede s-au uitat vorbele lui George Friedman care spunea că «este o iluzie optică impresia cau U.E. sau N.T.O. vor avea grijă de România. Trebuie să vă asumaţi problema suveranităţii şi să o plătiţi»“, a încheiat Arion.

Recomandările redacției