Fostul ministru Traian Igaș, în legături strânse de afaceri cu persoane cercetate de DIICOT în mega-dosarul contrabandei cu țigări

0
6745

Toate drumurile duc la Pecica. Tribunalul București trebuia să judece, miercuri seară, solicitarea DIICOT de arestare preventivă a 23 de persoane în mega-dosarul contrabandei cu țigări de la Arad. Printre cei pentru care procurorii anti-mafia cer arestarea, conform pressalert.ro, sunt Găvruță Dorel Crăciun, Șușca Vasile Florin, Moșneag Ioan Gabriel, Moț Ionel Gheorghe, Anton Marius Octavian, Sbîrcea Marius Dorin, Sabou Victor Vlad, Popa Dorin Florin, Crișan Constantin Doru, Macovei Nicoleta Mădălina, Otlăcan Sebastian Ioan, Bocan Emilian, Costea Gheorghe Marius, zis „Mambo”, Creț Darius, Toncian Dan, zis „Jokeru”, Bellegia Leonardo.

Aceștia sunt acuzați de grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani. Cel puțin doi dintre aceștia au legături cu fostul ministru de Interne, Traian Igaș, scrie pressalert. Gheorghe Costea „Mambo” este și el, ca și fostul ministru, din Pecica, iar până în octombrie 2010 au fost asociați în firma Costello Marcos SRL. Asociatul lui Igaș deținea și jumătate din Mambo Util & Construct SRL, firmă care a primit licența de exploatare de la Agenția Națională de Resurse Minerale în septembrie 2009. Potrivit licenței, Mambo Util SRL are drept de exploatare în perimetrul Șofronea. Balastiera era amplasată la trei kilometri de viitoarea autostradă Arad – Timișoara, care a început să fie construită începând din 2010.

Un alt inculpat despre care există informații că ar avea legături cu fostul ministru Traian Igaș este Dorel Găvruță, mai scrie pressalert.ro.

Iată ce spunea în 2011 senatorul Valer Marian, vicepreședinte al Comisiei senatoriale de cercetare a abuzurilor: „Din nefericire pentru România, domnul Constantin Traian Igaș nu are nici probitatea necesară pentru înalta demnitate de ministru al Administrației și Internelor, pentru că există informații și indicii că ar fi fost și ar fi implicat în activități de contrabandă. Potrivit unor concitadini din orașul Pecica, domnul Igas nu și-a făcut studiile liceale la timp întrucât s-a ocupat cu activități de bișniță: în perioada 1986-1989, beneficiind de pașaport de mic trafic, aducea diverse mărfuri (țigări, cafea, băuturi alcoolice, dulciuri) din Ungaria pe care le vindea în piața din Pecica, iar în perioada 1990-1996 a fost unul din cei mai cunoscuți bișnițari de valută (dolari, mărci, forinți) ai județului Arad, activând în Vama Nădlac și la hotelul Astoria (actualmente Continental) din Arad.

Cu banii câștigați din bișniță și din firma de tâmplărie (SC Costello 2000 SRL, la care este asociat unic și a cărei denumire vine de la prenumele său de alint, Costel) și-a construit un hotel la intrarea în orașul Pecica dinspre Arad (în fața căruia este poziționat un panou inscripționat „SC Costello 2000 SRL”.

Atât înainte cât și după 1989, Constantin Traian Igas a profitat în exercitarea acestor activități speculative de faptul că tatăl sau a fost șef de post și avea relații strânse cu polițiștii, grănicerii și vameșii din zonă. Ce este mai grav, în ultimii ani, respectiv de când a devenit parlamentar și ministru, domnul Igaș este suspectat că ar fi legat și chiar implicat în activități de contrabandă cu țigări. Mai concret, un prieten apropiat de-al său, Crăciun Dorel Găvruță, are două magazine duty-free în Vama Moravița, prin care sunt aduse cantități mari de țigări din spațiul ex-iugoslav, îndeosebi din Serbia, care sunt depozitate în grajdurile unui fost CAP din Pecica (denumit Timpuri Noi), amplasate pe un câmp la limita cu comuna Pereg, de unde sunt încărcate în camioane sau microbuze și sunt transportate în țări europene din Spațiul Schengen, unde sunt comercializate ilegal. Acest Crăciun Dorel Găvruță este asociat unic și administrator al SC Doris Com SRL Pecica, care are, potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, patru puncte de lucru în Vama Moravița (lot 2), în Zona libera Curtici-Arad (parcela 4 lotul 4 B) și în Pecica (la nr. 66 și pe str. 303 nr. 4/A). SC Doris Com SRL are înregistrate 8 autocamioane și 20 de microbuze marca Iveco, care sunt folosite în operațiunile de contrabandă cu țigări.

Conform unor surse din zonă, aceste operațiuni ample de contrabandă s-ar realiza cu largul concurs al șefului Inspectoratului Județean Arad al Poliției de Frontieră, și sub protecția șefilor Inspectoratului Județean de Poliție Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.