OLYMPUS DIGITAL CAMERABela Tothpal, fostul preot de la Biserica Lutherană a fost condamnat, săptămâna trecută, de Curtea de Apel Timişoara, la trei ani de închisoare cu executare. Tothpal a ajuns în această situaţie în urma conflictului în care a intrat cu Episcopia de la Cluj a Bisericii Lutherane, fiind trimis în judecată în urma plângerilor făcute de reprezen­tanţii forului ierarhic superior. De menţionat că Tothpal a fost nevoit să părăsească biserica în care slujea tot în urma unor procese pe care le-a avut cu Episcopia şi pe care le-a pierdut.
Mihai Paşca, avocatul Episcopiei şi al Bisericii Evanghelice Lutherane de la Arad susţine că sentinţa pronunţată în cazul Tothpal este definitivă. „Bela Toth­pal a fost judecat pentru şase fapte, cinci de abuz în serviciu şi una de gestiune frauduloasă. În ceea ce priveşte gestiunea frauduloasă, prejudiciul produs a fost de aproximativ un milion de lei. Plângerea a fost înaintată instanţei de Biserica Evanghelică Lutherană Arad, după ce a fost constatat acest prejudiciu”, a  declarat Paşca. Referitor la plângerile penale împotriva Episcopiei, formulate anterior de Bela Tothpal, avocatul susţine că acestea au fost nefondate.
Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean spune că până la sfârşitul săptămânii trecute nu a ajuns la Arad mandatul de executare a pedepsei. „În situaţia în care se emite un mandat de executare a pedepsei, acesta vine la Compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi urmează să fie pus în aplicare. Se merge la domiciliul persoanei, iar dacă aceasta nu este găsită, urmează să fie căutată, chiar dată în urmărire, dacă există indicii că ar fi dispărut”, a declarat Camelia Tuduce.
Proprietăţile parohiei, mărul discordiei
Deşi am încercat să-l contactăm telefonic pe Tothpal, acesta nu a răspuns la niciunul din numerele cunos­cute. În urmă cu câţiva ani, Bela Tothpal ne povestea că a fost nevoit să ia anumite măsuri pentru a proteja patrimoniul Parohiei Lutherane de la Arad, susţinând că Episcopia de la Cluj ar fi interesată de proprietăţile comunităţii de aici. Tot atunci, Bela Tothpal povestea că a intrat în conflict cu superiorii de la Cluj şi din cauză că a început să oficieze slujbe în limba română, lucru neacceptat de Episcopie.
Pe de altă parte, reprezentanţii Episcopiei l-au acuzat că a înfiinţat mai multe firme, administrate de apropiaţi ai săi, cărora le-a închiriat, prin intermediul unei asociaţii, la preţuri foarte mici, Palatul Evanghelic de pe strada Blajului. Mai departe, spaţiile cu pricina au fost închiriate la preţul pieţei.

Recomandările redacției