dedeFostul primar al comunei Zărand, Ion Florin Moţ, condamnat cu suspendare la această oră pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, se află din nou în centrul atenţiei opiniei publice. De data aceasta, vorbim de scandalul în care a fost implicat patronul OTV şi al PP-DD, Dan Diaconescu, reţinut şi, apoi, arestat în urma denunţului făcut de primarul arădean, cel care l-a acuzat în urmă cu aproximativ patru ani de şantaj.
Primarul l-a acuzat la acea vreme pe Dan Diaconescu că i-ar fi cerut bani pentru a nu difuza pe post informaţii care ar fi putut să-l compromită pe fostul edil.
Deşi a fost eliberat, procesul şi-a urmat parcursul firesc şi, în cursul zilei de ieri, magistraţii Judecătoriei Secto­rului 1 l-au condamnat pe Dan Diaconescu la 3 ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj a ex-primarului, dar şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.
De asemenea, condamnări au primit şi Petru Dorel Pârv (3 ani de închisoare pentru şantaj în stare de recidivă postexecutorie) şi Mitruş Gheza, cunoscut ca Mihai Gheza (2 ani şi 6 luni de închisoare pentru şantaj.
Instanţa a mai decis ca, după efectuarea pedepsei, Dan Diaconescu să aibă interzise mai multe drepturi, pe o durata de 3 ani după executarea pedepsei principale: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi cel de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
„Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Ion Florin Moţ şi obligă în solidar pe Dan Diaconescu şi Petru Pârv la plata sumelor de 30.000 de euro, în echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii, şi 42.000 de lei, repre­zentând daune materiale, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data de 01.07.2009 până la data plăţii efective, respectiv 10.000 de euro, în echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii, reprezentând daune morale”, se mai arată în decizia judecătorilor.
Politicianul şi omul de presă Dan Diaconescu poate răsufla uşurat, pe moment, dacă se poate spune aşa, ţinând cont că decizia Instanţei nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs, ceea ce, mai mult ca sigur, se va şi întâmpla.
Dacian Don

Recomandările redacției