Fostul secretar general al ONU, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Kofi Annan a murit

0
637

Kofi Annan, primul african care a ocupat funcţia de secretar general al ONU, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, au anunţat diplomaţi internaţionali, potrivit Mediafax.

Originar din Ghana, Annan a avut două mandate în fruntea Organizaţiei Naţiunilor Unite, între 1997 şi 2006, find cel de-al şaptelea secretar general al organizaţiei. Printre evenimentele semnificative petrecute în timpul mandatelor lui Annan se numără războaiele din Irak şi Afganistan.

„Familia Annan şi Fundaţia Kofi Annan anunţă cu imensă tristeţe că Kofi Annan, fost secretar general al Naţiunilor Unite şi Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, s-a stins din viaţă liniştit pe 18 august, după o scurtă boală”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter de familia sa.

În anul 2001, cu ocazia centenarului Premiilor Nobel, Annan şi ONU au primit Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul Nobel l-a lăudat pe Annan, al doilea secretar general al ONU care a primit prestigioasa distincţie, pentru revigorarea instituţiei şi pentru prioritatea acordată apărării drepturilor omului, dar şi pentru eforturile depuse pentru combaterea răspândirii HIV în Africa. După ultimului său mandat de secretar general, Annan a ocupat poziţia de trimis special al ONU în Siria, funcţie din care a demisionat în 2012, denunţând lipsa de susţinere a marilor puteri pentru de misiunea sa. Kofi Annan a continuat să se implice în dezbaterile privind chestiuni ca schimbările climatice şi a rămas cu critic vocal al „liderilor macho care cred că trebuie să strălucească”.

„Mulţi ani ai vieţii acestui om remarcabil şi mare politician au fost dedicaţi serviciului Naţiunilor Unite. Conducând ONU într-un moment dificil, a făcut o treabă grozavă în privinţa realizării scopurilor şi obiectivelor organizaţiei, consolidând rolul central al acesteia în relaţiile internaţionale”, a transmis preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Franţa îi aduce un omagiu. Niciodată nu vom uita abordarea sa fermă şi calmă, nici tăria angajamentelor sale”, a transmis preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.