aurel mateutAurel Mătiuț, fostul șef al Direcției Vamale Timișoara care ulterior a condus Biroul Vamal Arad, și alți 12 vameși sunt cercetați pentru dispariția a 73 de tone de motorină. Rezultatele verificărilor efectuate de Biroul de Control din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara în cazul dispariţiei celor 73,07 tone de produs energetic accizabil de la sediul Biroului Vamal de Interior Arad au fost făcute publice, ieri, la Timişoara.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, angajaţii de la Finanţe care au mers să preia cele 73 de tone de motorină au constatat că cisternele în care trebuia să fie marfa erau de fapt goale.

Combustibilul a fost confiscat în urmă cu aproximativ doi ani şi jumătate de inspectorii Direcţiei Regionale de Accideze şi Operaţiuni Vamale Timişoara şi lăsat la Vama Arad, în condiţiile în care captura a fost făcută în judeţ. Proprietarul transportului a contestat însă în instanţă decizia luată de vameşi, iar în urma procesului, judecătorii au hotărât că două dintre cele trei cisterne confiscate trebuie să intre în proprietatea statului, iar una să fie restituită firmei de la care a fost confiscată. În aceste condiţii,  reprezentanţii Compartimentului Valorificări din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad s-au prezentat la sediul Vămii, pentru a prelua produsele, însă nu au mai avut ce să mai preia.

„În data de 27 septembrie 2013, reprezentanţii Direcţiei Regionale Vamale Timişoara s-au deplasat la sediul Biroului Vamal de Interior Arad în vederea întocmirii formalităţilor de predare/primire a unei cantităţi de 73,07 tone de produs energetic accizabil către reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad, ocazie cu care s-a constatat lipsa acestuia“, ne-a declarat Adrian Gavruţă, purtătorul de cuvânt al DGRFP.

Conducerea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara a dispus efectuarea unui control intern având ca şi obiectiv determinarea cauzelor care au condus la producerea acestui prejudiciu.

Urmare a finalizării acţiunii de control intern, echipa de control a întocmit un raport de control prin care a fost propus: dispunerea de măsuri privind transmiterea documentelor către organele abilitate ale statului în vederea continuării cercetărilor şi a stabilirii persoanelor care se fac vinovate pentru producerea prejudiciului. În acest sens a fost sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad – Serviciul Investigare a fraudelor şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad; dispunerea de măsuri de natură metodologică privind elaborarea, implementarea şi revizuirea unor proceduri operaţionale de lucru; dispunerea de măsuri de natură organizatorică privind întărirea controlului intern şi a disciplinei personalului; dispunerea de măsuri privind sesizarea Comisiei de disciplină pentru un număr de 13 funcţionari publici.

Unul dintre cei 13 este chiar Aurel Mătiuţ, cel care a condus, în perioada anchetelor DNA din vămile de la granița cu Serbia, Direcția Regională Vamală Timișoara şi ulterior Biroul Vamal Arad. Contactat telefonic, Aurel Mătiuţ ne-a declarat: „Cele 73 de tone de motorină nu s-au aflat niciodată în evidenţele Biroului Vamal Arad. Nu aveam nici o responsabilitate. Cum aş putea eu sau oricine altcineva din cadrul Biroului Vamal Arad să fie tras la răspundere pentru dispariţia motorinei, din moment ce nu a fost în evidenţa noastră? Mă consider absolut nevinovat“.

Cei 13 funcţionari vor fi audiaţi de comisia de disciplină, urmând să se ia, ulterior, o hotărâre privind sancționarea sau nu a acestora.

Recomandările redacției