baronu batranii stranieri macea2Petre Botiș este un personaj pitoresc în lumea fotbalului arădean. Mulți îi spun că e un „hăbăuc”, adică un zăpăcit . Așa pare la prima vedere, însă are o pasiune pentru fotbal care depășește de multe ori alte priorități, chiar și pe cele familiale. Are în cap în orice secundă două sau mai multe proiecte. Nu începe bine unul, că-și și propune un altul. De multe ori, organizarea unui eveniment îl copleșește, lăsând impresia că nu-l va duce cu bine la capăt. Intră pe diferite uși (Primărie, cluburi, sponsori), este dat afară, intră din nou pe geam și tot obține ceea ce-și propune. Deseori, din invidie, este sabotat , dar tot nu se lasă.
Ne-a bătut pe toți la cap cu evenimentul desfășurat marți, pe stadionul din Aurel Vlaicu încă de acum două luni. La fiecare întâlnire a noastră, insista să anunțăm în ziar desfășurarea acestui festival al fotbalului la împlinirea a 60 de ani de la cucerirea, pentru prima dată, a Cupei României de către UTA. „Mai e timp îi spuneam, poate intervine ceva și…”. N-a renunțat. Cu o zi înainte, adică luni, ba chiar și-n ziua meciurilor a făcut un tur de forță pe la Primărie, DSJ, AJF, Olimpia Bujac, după tricouri, și-a înroșit telefonul și pînă la urmă a ieșit bine. În hăbăuceala lui îmi striga să cobor din tribune de lângă camera de filmat pentru a scrie diplomele cîștigătorilor. N-ai cum să nu-l cerți, însă nu ai nici cum să minți că nu ți-ar fi simpatic. Pentru el UTA e biserică. Acasă, pereții sunt împânziți de fotografii, fanioane, fulare și steaguri în alb-roșu. La meciurile campionatului organizat de el (Fair-Play Wembley) prezența în poze a steagului României e obligatorie, ca și fanionul sau fularul UTA-ei.
Ardelean nu și-a pierdut simțul porții
Sincer, nu am crezut că evenimentul de marți se va concretiza. M-am înșelat. A fost o după-amiază plăcută, vremea a fost alături de competitori și, începând cu ora 18,30, pe teren au apărut două echipe de old-boys, întărite cu câțiva juni. Una formată mai ales din politicieni arădeni, cu Adrian Țolea și Alexandru Meszar în frunte, iar cealaltă alcătuită din foști fotbaliști ai Aradului (fără cei de la Old-Boys UTA… și nu cunoaștem cauzele). Acest meci are o istorie aparte, lupta pentru componența celor două loturi ducându-se cu patimă până în ultimul moment. Cu vreo 15 minute înainte de start, echipa Old-Boys Arad era alcătuită din jucători bogați în ani precum: Bora, Bizău, subsemnatul, Petre Botiș, Nuțu și Aurel Ardeu, lângă care îi mai putem aminti pe alții mai „tineri”: Lazăr, Neluțu Ardelean, Bebe Bontea, Dan Stupar, Besserman, „Robo”, florarul de la Fortuna – cum îi spun prietenii, Ovidiu Ichim, iar ca portar, fiul lui Dan Stupar..
Adi Țolea și Sany Meszar au făcut o colecție de jucători care ne-au paralizat la prima vedere: I. Arman, Grădinaru, portarul Florin Rus, Rico Câmpeanu, Lucian Dănilă, Pavel Neamțiu, Silviu Boițiu, Bokor, Cosmin Șerb, Toni Farkas și Petre Rosu. Au urmat negocierile și în cele din urmă, Grădinaru și, în a doua repriză, portarul Rusu au trecut în tabăra „alb-roșiilor”.
Negocieri ce i-a costat pe politicieni. Victoria cu 2-0 au obținut-o veteranii , mai precis trio-ul Lazăr, Stupar și Neluțu Ardelean, acesta din urmă înscriind ambele goluri, iar Codruț Grădinaru a jucat imperial pe linia de fund, linie pe care s-a postat în final și Bora. Au arbitrat fără greșeală Marcel Vida și Petre Maghiar. Al treilea delegat, Viorel Buică, în căutare de vitaminele coținute de cireșe, a greșit o creangă , trezindu-se jos, pe pământ alături de găleata pe jumătate culeasă. S-a dat apoi indisponibil. Bebe Bontea i-a invitat pe învingători la restaurantul său, unde până târziu s-au despicat în șase diagonalele lui Lazăr, centrările lui Stupar sau încercarea „printre” a lui Bora și multe alte picanterii din meciul de marți.
Macea a luat Supercupa
Partea a doua a festivalului de fotbal de pe arena „Francisc Neuman” a avut ca protagoniste două dintre cele mai va­loroase și serioase echipe ale campionatului de minifotbal organizat de Liga Suporterilor din Transilvania și Banat, Titanus ETS Ar. Nou și Futsal Macea.
Jucătorii acestor echipe și-au amenajat singuri spațiul de joc de dimensiuni reduse chiar în fața tribunei oficiale, iar Gheorghe Petrișor și Petre Maghiar au oficiat această luptă pentru Supercupă. Meciul a fost curat și spectaculos cu răsturnări de situație, în final supercupa intrând în posesia oaspeților din Macea, învingători în final cu 5-4.
Petre Botiș s-a rugat prin tribună de câteva foste glorii ale UTA-ei să coboare pentru a oficia premierea. A fost refuzat, dar i-a sărit în ajutor Cristi Panin, prezent la teren pentru al treilea meci al zilei. Câștigătorii au intrat în posesia unei frumoase cupe , medalii și diplome, la fel primind și Titanus ETS, ocupanta locului al doilea, trofeul fiind de dimensiuni mai mici.
Purece a salvat „stranierii”
A urmat meciul vedetă, între foști sau actuali fotbaliști din Arad. Iată componența loturilor:
Combinata LIGA a III-a: Merșca și Șoltez, portari de la Național Sebi, Vițu, Lengyel, Lung, de la Pâncota, Suslak, Susanu, Toader și Susanu, de la Sebiș, Nistor, Copil, Alin Mihai și Ciprian Rus de la Pâncota. Selecționeri: Dan Cuedan, Ioan Pătrașcu și Codruț Grădinaru. Înainte de a trece mai departe, Dan Cuedan își cere scuze cluburilor din Chișineu Criș și Vladimirescu pentru neconvocarea niciunui jucător, dar întârzierea cu care a fost anunțat antrenorul arădean a fost singurul motiv pentru care s-a întâmplat acest lucru
Jucătorii arădeni de pretutindeni: Fl. Rusu, C. Panin, S. Botiș, R. Mărginean, A. Sabău, Baciu, Chindriș, Todea, Ciubăncan, Purece, Leucuța, pe banca de rezerve, alături de antrenorul coordonator Dan Stupar, mai aflându-se Stupar jr. și Mateaș.
Meciul a fost deosebit de spectaculos, Vițu de la Selecționata județului a deschis scorul, apoi Leucuța, din lotul lui Stupar, a egalat la 1. Lengyel și „Mitruț” Copil au dus scorul la 3-1 pentru Selecționată, Purece reușind „dubla” și stabilind scorul final: 3-3. Cei trei arbitri, Florin Gudiu , Gheorghe Petrișor și Petre Maghiar au completat „tabloul” din partea a treia a festivalului de fotbal de marți.
În tribune s-a aflat şi un fost jucător al Bujacului și al Chișineului-Criș, Pavel Olaru, stabilit de mult timp în Arizona (USA). Acesta a promis că va face lobby în grupul lui de prieteni din State pentru a duce trei arădeni la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia.
Ioan Hamza

Recomandările redacției