Conducerea Federației Române de Fotbal a avut, marți, o nouă discuție prin videoconfe­rință cu reprezentanții AJF-urilor din țară. Cu această ocazie s-au avansat date exacte în vederea finalizării sezonului, atât pentru campionatul Ligii a IV-a, cât și pentru Cupa României. Totodată, federalii încearcă să convingă autoritățile să renunțe la testările periodice anti-coronavirus și, în general, să accepte măsuri ceva mai permisive pentru reluarea antrenamentelor și partidelor începând cu data din 15 iunie. Cu atât mai mult cu cât infectările cu SARS-CoV-2 au scăzut și viața începe, încetul cu încetul, să-și reia cursul normal.
Detalii despre ceea ce s-a discutat marți cu conducerea FRF a dat Andras Mako, președintele interimar al AJF Arad, care tocmai a dat un interviu într-o publicație din zonă, în care și-a manifestat vădit nemulțumirea pentru unele decizii luate de regretatul Adrian Lucaci. Când pur și simplu avea și varianta pasului înapoi din funcția de vicepreședinte al AJF dacă nu a fost pe aceeași lungime de undă cu fostul fundaș al UTA-ei, considerat de multă lume poate cel mai prolific și inovator șef de Asociație Județeană Sportivă de după Revoluție.
Revenind la ceea ce interesează echipele din fotbalul județean, care și-au manifestat dorința să finalizeze pe teren actuala stagiune, Mako ne-a declarat: „Federația, prin vocile lui Răzvan Burleanu și Gabriel Bodescu, președintele și respectiv secretarul ge­neral al FRF, ne-au informat că se dorește repornirea fotbalului amator. S-a discutat cu reprezentanții ministerelor Tineretului și Sportului și Sănătății, solicitându-se renunțarea la testările anti-covid la nivelul fotbalului județean. Deocamdată, nu au primit niciun răspuns concret, mai departe depinde și de starea în care ne vom afla din 15 iunie încolo, căci, din câte am înțeles, se menține alerta. Va fi foarte complicat pentru AJF-uri să respectăm principiul meritului sportiv în declararea câștigătoarei campionatului și în desemna- rea câștigătoarei cupei României, faza județeană. Concret, Federația a stabilit ca toate AJF-urile să-și desemneze campioana și câștigătoarea Cupei până la data de 27 iulie. În cazul în care campioana nu va fi și în faza finală a Cupei, se va putea desemna câștigătoarea până la data de 5 august. S-a mai decis ca barajul în trei echipe pentru promovarea în Liga a III-a se va desfășura între 1 și 9 august, cu mențiunea că data tragerii la sorți nu se cunoaște încă. S-a mai stabilit ca următorul campionat de Liga a III-a să înceapă pe 29 august, iar până atunci trebuie să se desfășoare, în luna august, trei tururi preliminarii de Cupa României, ediția 2020-2021”.
Dacă la Cluj, Sibiu sau București, AJF-urile au optat deja pentru un sistem de competiție pentru desemnarea campioanelor, la Arad lucrurile sunt încă neclare. „Acum trebuie să decidem cum vom încheia actualul campionat și cum vom juca cele trei tururi rămase din Cupa României. Nu știm de când se pot juca meciuri oficiale ca să vedem ce variante de final avem: play off de 4 echipe sau baraj simplu. Mai este de menționat că echipele care vor mai juca în campionat și cele 8 echipe calificate în sferturile Cupei României vor trebui să le prelungească contractele jucătorilor, știindu-se faptul că majoritatea acestora expiră pe 30 iunie. Totodată, nu se vor putea face transferuri până când nu se va termina edițiile 2019-2020 ale campionatului și Cupa României. Pe de altă parte, vom încerca să începem prin 20 august noul campionat de Liga a 4-a, care va avea 14 echipe, dar nu s-a decis încă nimic sută la sută. Ar mai fi o variantă cu 16 echipe, coroborată cu o regândire a eșaloanelor inferioare. Totul se va decide în Comitetul Executiv, eu zic că va trebui să ținem cont și de noua situație economică și medicală, dar și de dorințele afiliaților. Semnalele nu sunt prea încurajatoare, eu sunt și consilier local la Șepreuș și simt mai bine situația. Mi-e teamă de rectificarea bugetară din iulie, când nu știm ce bani se vor mai putea da pentru sport în a doua jumătate a acestui an”, a adăugat Mako.
În clasamentul Ligii a IV-a Arad, conduce Victoria Zăbrani, cu 40 de puncte, urmată fiind de Frontiera Curtici – 38, Păulișana Păuliș – 28, Unirea Sântana – 27, CS Ineu – 26 și Șoimii Șimand – 25. De fapt, aceste echipe au fost chestionate în legătură cu dorința și putința de a relua meciurile pe puncte și doar formațiile de pe locurile 3, 4 și 5 au spus că vor și că și pot asigura acel protocol medical impus și la nivelul primelor două ligi. În Cupa României, în cursă au mai rămas opt echipe: Curtici, Păuliș, Sântana, Beliu, Ineu, Șimand, Glogovăț și Socodor.
Călin Mnerie

Recomandările redacției