craiova craiova1În această perioadă Foto Club Arad susţine o expoziţie foto la Craiova, la invitaţia Fotoclubului Mihai Dan Călinescu, al cărui preşedinte este Mircea Anghel. Expoziţia, intitulată „Impresii” a fost vernisată la începutul acestei luni. „În zilele următoare colegii noştri au organizat în zonă un am­plu workshop foto, vizitând: Horezu, unde au avut ocazia de a surprinde fotografic o demonstraţie de olărit la familia Paloşi, Complexul Muzeal Măldăreşti, Muzeul Trovanţilor, Peş­te­ra Polovraci, dar şi mai multe mă­năstiri, precum Bistrita, Arnota, Hurezi, Polovraci. Vreau să vă mai spun că la întoarcerea spre casă am trecut pe spledindul drum Transal­pina”, ne-a relatat Mircea Octavian Boran, preşedintele Foto Club Arad.
Oaspeţi din Ungaria
Salonul de fotografie al clubului Marvany din Bekescsaba, Ungaria, ver­nisat de curând la Sala Clio a Complexu­lui Muzeal Arad a fost un prilej pentru oaspeţii din ţara vecină să viziteze oraşul şi judeţul Arad. „Înainte de vernisaj am vizitat Primăria Municipiului Arad unde am fost primiţi primarul Gheorghe Falcă, dar şi mai multe obiective culturale şi turistice importante. A doua zi am vizi­tat oraşul Pecica unde am fost în­tâmpinaţi şi indrumaţi de Mari­nela Petran. Am inclus pe lista de vizitare locuri deosebite din oraş, precum o brutărie unde am gustat din celebra Pită de Pecica, Mănăs­tirea Bodrogul Vechi şi satul, o fermă de bivoli şi altele”, ne-a mai spus Mircea Octavian Boran.
Vă reamintim că Foto Club Arad a luat fiinţă în 1968 la iniţiativa lui Fe­renc Kelen, Gavril Bodea, Iosif Geck, a Olgăi Szarvas, lui Niţă Radu şi a Elisabetei Rusu. În acelaşi an Teatrul de Stat a fost gazda unui salon de artă fotografică a noii organizaţii.
În august 1969 a avut loc prima expoziţie de artă fotografică a Judeţului Arad, iar în octombrie anul următor a doua expoziţie de acest fel. Expoziţia din 1970 a avut participare naţională, au fost expuse 92 fotografii, a avut loc o proiecţie dia, iar cupa Asociaţiei Artiştilor Fotografi a fost acordată clubului arădean.
Primul salon foto la care a participat Foto Club Arad a fost cel organizat în Bistriţa de unde s-a primit o diplomă. O altă premieră a avut loc în decembrie 1971 când 20 de fotografi au expus vreo 50 de lucrări la Bekescsaba, Ungaria, pe holul teatrului din localitate. În prezent Foto Club Arad are 35 de membri înregistraţi şi este condus de Mircea Octavian Boran în calitate de preşedinte.
Foto Club Arad are colaborări cu asociaţii fotografice similare din România şi din ţările vecine, organizând astfel, numeroase evenimente comune, precum şi schimburi de experienţă. Dintre cluburile cu care organizaţia arădeană are colaborări frecvente amintim Clubul Fotografic Nufărul, Oradea, Foto Club Pozitiv din Cernăuţi, Ucraina,               Fotoclubul Mihai Dan Călinescu din  Craiova, numeroase cluburi şi ateliere de pe teritoriul Ungariei şi din Serbia.

Recomandările redacției