Fraţii Darius şi Marius Moţocan, din comuna arădeană Seleuş, au pus pe picioare de câţiva ani, o afacere în domeniul agricol. Lucrează peste 700 de hectare de teren agricol şi spun că îşi doresc să extindă afacerea pe care o deţin în prezent.
Darius Moţocan are 36 de ani şi spune că de mic copil a muncit în legumicultură, o îndeletnicire specifică întregii comune. „Acum facem agricultură şi pe viitor vrem să ne extindem. Facem o parte de agricultură la modul ecologic, o altă parte în modul convenţional. Încercăm să punem pe picioare şi o linie de producţie de pământ pentru flori, adică turbă, dar şi o linie de peleţi, ce se va implementa din vară. Am făcut legumicultură de mic copil, aşa cum e obiceiul în comuna noastră, de cinci ani fac agricultură la capacitate mare. Voiam tot timpul ceva mai mult, să dezvoltăm, să facem un pas înainte faţă de ceea ce a fost. Într-o mare măsură am reuşit, însă mai avem mult de muncă. În proprietate avem aproximativ 30 de hectare de teren, dar avem în arendă vreo 700 de hectare, ce se întind pe raza comunelor Seleuş şi
Şicula. Încercăm să luăm suprafeţe mai mari din Seleuş, tocmai de aceea am venit cu sprijinul arendei mai mare. În momentul de faţă dăm 1.500 de kilograme la hectar şi ducem la casa omului producţia. E o arendă foarte avantajoasă pentru locuitori. Sunt cazuri în care dăm şi bani, negociem cu fiecare proprietar în parte. Lucrăm în familie cu fratele meu, Marius, şi avem cinci agajaţi cu care muncim foarte bine”, povesteşte Darius Moţocan.
Agricultorul spune că situaţia actuală, aceea a pandemiei de coronavirus, nu îi afectează prea mult. „Avem sprijinul autorităţilor locale din comuna Seleuş, orice problemă avem, ei ne ajută pentru a putea merge înainte. Momentan nu suntem afectaţi de pandemia de coronavirus şi nu cred că se va întâmpla acest lucru. Avem utilaje de mare capacitate cu care lucrăm terenurile, am făcut investiţii importante în acest segment. Lucrăm cu patru tractoare de capacitate mare: două cumpărate anul trecut, unul de 340 de cai putere, un altul de 250 de cai putere, şi alte două de 300 de cai, respectiv 250. Dacă statul continuă să sprijine agricultorii, nu vor fi probleme, nu va exista o criză a produselor agricole. Avem foarte mulţi producători, cei mai mulţi sunt cu capacitate foarte mare şi vom reuşi să facem faţă situaţiei. Ar trebui să ne ajute puţin mai mult. Există mici probleme în punctul subvenţiilor, pentru că vin mai târziu decât ar trebui, iar acest lucru ne afectează oarecum. Noi încercăm să facem în aşa fel încât să ne achităm cât mai repede datoriile, iar din subvenţii să reuşim să ne plătim ratele utilajelor şi investiţiile pe care le mai facem, adică hale şi construcţii pentru a înainta în ceea ce ne-am propus”, mai spune agricultorul.
Autorităţile locale din comuna Seleuş sunt un sprijin pentru fraţii Moţocan, fiindu-le alături atunci când aceştia solicită. „Noi ne mândrim cu ei, dar şi cu toţi seleuşenii, care muncesc în legumicultură. Ştiţi că această zonă este una cu un asemenea specific şi cu oameni muncitori, care lucrează uneori de dimineaţa până seara. Este normal să le fim alături şi să îi sprijinim, în măsura atribuţiilor pe care le avem. De fapt, munca terenului şi oamenii muncitori sunt o emblemă pentru comunitatea noastră”, spune Viorel Mila, viceprimarul comunei Seleuş.

Voicu Sida

Recomandările redacției