fraudaPoliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş – Serviciul de Combatere a Finan­ţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au efectuat, în cursul dimineţii de ieri, 166 de percheziţii, dintre care 112 la sedii de societăţi comerciale, 23 la locuinţele administratorilor acestor firme, 22 la domiciliile altor suspecţi şi nouă la sedii de firme de asigurare, pentru probarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea de importante beneficii financiare în urma încheierii şi derulării unor contracte formale şi fictive de asigurare. Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în municipiul București și în ju­deţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mu­reş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vran­- cea. De asemenea, vor fi puse în executare 44 mandate de aducere.
În fapt, din investigaţiile efectuate a reieşit că, începând cu anul 2009, pe teritoriul României a fost iniţiat şi constituit acest grup infracţional organizat. Astfel, au fost identificate persoane juridice de pe raza a 26 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, care au achitat contravaloarea poliţelor de asigurare pentru angajaţi, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare. Pentru perioada 2012 – 2013, s-a estimat un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 6.000.000 de euro.
În prezent, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Târgu Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Tg-Mureş, efectuează cercetări faţă de 21 de angajaţi cu funcţii de comandă şi execuţie din cadrul unei societăţi de asigurări şi 174 administratori ai celor 112 persoane juridice implicate în activitatea infracţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la grup infracţional organizat şi eva­- ziune fiscală. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate, tehnic şi informaţional, al ofiţerilor S.R.I.. (C.G.)

Recomandările redacției