Frauda la vot, pedepsită cu închisoarea

0
295

mai voteaza

Aproape 1400 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenaţi, astăzi, în judeţul Arad, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru protecţia celor  439 de secţii de votare, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European.

Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Arad, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi  566 de poliţişti, 82 de poliţişti de frontieră, 150 de jandarmi şi 92 de pompieri, iar 908 angajaţi M.A.I. vor asigura protecţia celor 439 de secţii de votare.

Alţi 160 de poliţişti şi 64 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 64 de poliţişti, constituiţi în 22 echipe operative.

Precizăm faptul că, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Arad se află încarceraţi trei arestaţi preventiv, o singură persoană exprimându-şi dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota, iar doi arestaţi la domiciliu nu au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

Închisoare pentru vot multiplu

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J.Arad au fost primite 500 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare. Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

Potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.