Probabil, „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc nu va scăpa de ce i-a fost frică și ceea ce plutea, de altfel, în aer după completarea acelui chestionar trimis echipelor de Liga a II-a de Federația Română de Fotbal. În videoconferința de ieri după-amiază, s-a votat pentru un sistem play-off cu înjumătățirea punctelor, în competiție urmând să intre primele șase cla­sate: UTA, cu 25 de puncte, Mioveni și Turris – 20 de puncte – FC Argeș, Petrolul și Rapid – 19. Primele două echipe clasate la finalul acestui play-off vor promova direct, iar locul 3 va disputa barajul de promovare cu antepenultima formație clasată în Liga 1.
Cum s-a ajuns aici? Pe masa reprezentanților ligii secunde au ajuns trei scenarii:
1 – Să se joace toate meciurile rămase (14 etape) – 1 vot – Dunărea Călărași
2. Play-off între primele 6 echipe (care
și-au și depus dosarul de licențiere pentru Liga 1) și play-out în două grupe de câte 6. Ultimele două clasate în cele două serii ar urma să retrogradeze în Liga a III-a, iar formațiile de pe locul 5 ar juca un meci de baraj pentru a se decide ultima echipă retrogradată – niciun vot
3. Play-off între primele 6 echipe (care
și-au și depus dosarul de licențiere pentru Liga 1) după înjumătățirea punctelor și înghețare pentru restul, fără a mai retrograda nimeni – 15 voturi – UTA și Metaloglobus
s-au abținut de la acest vot.
Astfel, acest sezon de Liga a II-a, din care s-au disputat 24 de etape dintr-un total de 38, până la suspendarea sa din cauza pandemiei de COVID-19, se va încheia prin scenariul 3, votat de majoritatea cluburilor.
Dacă primele 6 echipe clasate se vor înfrunta în play-off, celelalte echipe, Metaloglobus București, SCM Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, FK Csikszereda și Pandurii Târgu Jiu, vor intra în vacanță cu siguranța continuării în Liga a II-a și în sezonul următor.
Din câte se pare, UTA va disputa trei meciuri acasă și alte două în deplasare pe datele de 4, 11, 18, 25 iulie și 1 august. Din informațiile pe care le avem, președintele FRF, Răzvan Burleanu, s-a arătat mulțumit de formula găsită, plângându-le oarecum de milă cluburilor care nu mai dispută niciun meci și vor avea o pauză competițională atât de lungă. Fotbaliștii arădeni ar urma să se întoarcă la antrenamente, în sistem de canto­nament centralizat cu respectarea protocolului pe sănătate, peste două zile, pe 15 mai!
Așadar, putem spune că FRF-ul e pe cale să ratifice „furtul calificat” de care vorbea și Laszlo Balint în comentariul postat în urmă cu două zile pe blogul „Pipeta Fotbalului”
Vom reveni cu punctul oficial al Clubului UTA de îndată ce-l vom avea. Zilele trecute, conducerea arădenilor vorbeau despre un proces intentat FRF-ului la TAS dacă echipa va intra cu jumătate din punctele cucerite pe teren în play-off.

Recomandările redacției