Oamenii au multe frici: să nu rămână fără serviciu, fără bani, să nu-i părăsească cineva drag, să nu se îmbolnăvească, să nu vină vreun cataclism natural sau vreun război și lista ar putea continua la nesfârșit. Practic am ajuns să ne temem şi de umbra noastră. Dar frica nu a apărut acum, ea  este o emoţie veche de când e  lumea. Strămoşii noştri se temeau de întuneric, de tunete, de animalele sălbatice și de tot ceea ce le era necunoscut.  Astăzi  până și fricile  au evoluat și sunt pe măsura vremurilor pe care le trăim.

Incertitudinea economică generează frici legate de viitor iar pandemia a accentuat toate aceste sentimente și chiar le-a acutizat. Trăim cu frică de ceva vreme, de boală, de moarte, acestea sunt spaimele pe care le avem zilnic de un timp. Frici acutizate și de mass media, care vine zilnic cu informații cu privire la cazurile de îmbolnăviri și a deceselor din cauza infectării cu virusul Sars Cov 2. O altă frică este frica de vaccin. Oamenii își pun tot felul de întrebări cu privire la ,,leacul minune” al secolului și de aceea rata de vaccinare pe tară este foarte mică. Doar 30% din români s-au vaccinat, restul nu au încredere, deci tot o formă de frică. Noi românii suntem în general prudenți, mulți ar spune reticenți, dar majotitatea se ghidează după principiul că ,,frica păzește bostănăria”. Ne e frică de boală dar ne este frică și de urmările vaccinului și neîncrederea și frica este  bună dreptate într-un fel. Nu putem să  avem încredere maximă în tot ce ni se servește,deoarece în toată aceasta campanie de vaccinare s-a venit cu tot felul de promoții în cazul în care te vaccinezi. Păi cum să aibă românul încredere, când tu îl ispitești cu mici, bani, zile libere și chiar o loterie a vaccinării. În loc să se vină cu date concrete și reale, prin care să se explice omului de rând care sunt consecințele atât a vaccinării cât și a nevaccinării. După atâtea bâlbâieli, omul simplu nu mai are încredere …îi este frică. Am vorbit cu oameni care s-au vaccinat și cărora le este teamă pentru starea lor de sănătate în viitor, de asemenea am întâlnit oameni care nu s-au vaccinat și le este teamă să nu se îmbolnăvească. Oricum ai da-o peste tot este doar frică.

Cum scăpăm de ea? Cineva spunea: ,, Închide televizorul, și nu o să-ți mai fie frică”. Alții spun că încrederea în ajutorul lui Dumnezeu ucide sentimentul de teamă. Nu știm ce va fi în următoarele luni, dar  fie că ne lăsăm în grija medicilor fie că ne lasăm în grija lui Dumnezeu,această mare necunoscută ne va provoaca în continuare…frică.

Recomandările redacției