Federația de Fotbal a Țărilor de Jos, noua denumire oficială a Olandei începând cu 1 ia­nuarie 2020, a decis pe 24 aprilie, înghețarea tuturor competițiilor fotbalistice din acest sezon, anunță site-ul . Eredivisie, prima ligă, a fost oprită după 25 de etape disputate în întregime dintr-un total de 34, fără a fi declarată o campioană și fără a exista retrogradate sau nou-promovate din liga secundă. Decizia a aparținut exclusiv conducătorilor federației și vine după ce, marți seară, premierul Mark Rutte anunțase că toate evenimentele sportive sunt interzise până la data de 1 septembrie, din cauza situației generate de pandemia COVID-19.
KNVB a trecut peste votul cluburilor profesioniste și a decis „fără retrogradare și promovare” în Eredivisie
KNVB (Asociația Regală de Fotbal a Țărilor de Jos sau Federația de Fotbal a Țărilor de Jos) a organizat, vineri după-amiază, o videoconferință cu toate cluburile profesioniste de fotbal, în care s-a discutat despre ce ar trebui făcut mai departe, în situația în care premierul a decis că toate evenimentele sportive din Țările de Jos sunt interzise până la 1 septembrie din cauza crizei generate de noul coronavirus.
Decizia finală a fost luată, însă, de Eric Gudde și Jean-Paul Decossaux, care formează împreună consiliul de fotbal profesionist al KNVB, în ciuda rezultatelor votului electronic din timpul acestei videoconferințe. 16 cluburi aleseseră ca Eredivisie să fie încheiată cu retrogradare și promovare din liga secundă, nouă au votat împotrivă, iar alte nouă echipe s-au abținut, anunță . Reprezentanții KNVB au hotărât că rezultatul nu a fost suficient de clar și, prin urmare, au luat propria decizie: fără retrogradare și promovare.
Liderul Ajax, echipă aflată la
egalitate cu AZ Alkmaar, nu a fost desemnată campioană
Sezonul 2019/2020 din Eredivisie a fost înghețat după ce majoritatea echipelor, mai puțin patru, au disputat 26 de etape dintr-un total de 34.
Ajax Amsterdam era lider datorită gola­verajului mai bun față de ocupanta locului 2, AZ Alkmaar, care avea tot 56 de puncte acumulate în 25 de meciuri, însă nu a fost de ajuns la echipa la care joacă românul Răzvan Marin să fie desemnată campioană. Ediția actuală nu va avea un câștigător.
Calificarea în cupele europene este determinată de ierarhia actuală. Astfel, Ajax și AZ Alkmaar vor merge în Liga Campionilor, iar în Europa League s-au calificat Feyenoord, PSV și Willem II. În schimb, Utrecht, care ocupă locul 6 în campionat și era finalista Cupei, nu va evolua în competițiile europene în sezonul următor.
Situația la extreme în campionatele Liga 1, 2 și 3 din România
În România, în play-off-ul Ligii 1, prima clasată este CFR Cluj (30 puncte), urmată de FCSB și U Craiova (ambele cu 26 de puncte). În play-out, pe locul de baraj de menținere este Academica Clinceni (14 puncte), iar pe pozițiile direct retrogradabile sunt Chindia Târgoviște (14 puncte) și FC Voluntari (12 puncte).
În Liga a II-a, pe locurile direct promovabile se află UTA Arad (50 puncte) și CS Mioveni (39 puncte), iar pe poziția de baraj de promovare este Turris Oltul Turnu Măgurele (39 puncte). Imediat dedesubt sunt Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești (ambele cu 38 de puncte), Rapid și Metaloglobus București (ambele cu 37 de puncte). Pe locurile rămase retrogradabile sunt Concordia Chiajna (24 puncte), FK Csikszereda (22 puncte) și Pandurii Târgu Jiu (8 puncte).
În Liga a III-a, poziția de lider în cele cinci serii, adică locurile de pe care de promovează la finalul unui sezon normal, sunt ocupate de Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, Progresul Spartac, U Craiova 1948 SA și Fotbal Comuna Recea.
Pe de altă parte, trebuie spus că UEFA a îndemnat federațiile naționale, să respecte pe cât posibil meritul sportiv când vine vorba
despre verdictele stagionale. De altfel, Olanda urmează astfel exemplul vecinei Belgia, care şi-a anulat deja sezonul, decizie criticată însă de UEFA, care i-a avertizat pe belgieni că este posibil să nu aibă reprezentante în viitoarea ediţie a cupelor europene.
Competițiile în primele trei eșaloane din România ar trebui să se reia în prima decadă a lunii iunie, însă o decizie defintivă în acest sens se va lua, probabil, doar după ieșirea din starea de urgență, ce ar trebui să aibă loc pe 16 mai. Până acum, declarațiile miniștrilor Sănătății, de Interne și cel al Tineretului și Sportului din Guvernul Orban sunt contradictorii.

Recomandările redacției