Fructe uscate pentru sănătatea ta

0
354
alune_castaneSe pot consuma tot anul, pot înlocui cu succes o gustare si pot fi adaugate în preparate diverse. Iată câteva dintre cele mai întâlnite fructe uscate şi oleaginoase, dar şi beneficiile pentru care merită să le incluzi în alimentaţie.
Toate completează bogăţia gustului, dar şi paleta nutriţională. „Fructele uscate concentrează carbohidraţi cu absorbţie rapidă şi fibre, o combinaţie relativ bună, mai ales dacă sunt adăugate într-un bol cu cereale. Se completează astfel conţinutul în fibre al dietei. Oleaginoasele dau saţietate şi o digestie mai lentă. Se poate spune că fructele uscate pot fi prezente săptămânal în dietă şi e de ajuns pentru a ne bucura de gustul şi aroma lor. Dacă sunt incluse zilnic, mare atenţie la cantitate!”, spune dr. Ciprian Constantin.

În funcţie de gradul de deshidratare al fructului uscat, cantitatea poate varia între 50-100 g. „Consu mul fructelor uscate şi oleaginoase se recomandă a fi făcut în cantităţi foarte mici şi moderate atunci când ai parte de efort fizic zilnic”, adaugă specialistul.

Caju

Boabele de caju sunt bogate în potasiu, fosfor şi magneziu. De asemenea, mai conţin calciu, sodiu, fier, zinc, seleniu, dar şi vitamina K. Boabele pot fi consumate ca atare, dar şi sub formă de pastă cu fructe şi diferite condimente.

Arahide

Alunele de pământ, cum mai sunt numite arahidele, au potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, fier, seleniu, dar şi vitamina E. Alunele sunt bogate în resveratrol, o substanţă care s-a dovedit antioxidantă, antiinflamatoare, antivirală, neuroprotectivă, dar şi eficientă în prevenirea cancerului.

Fistic

Sâmburii de fistic au un conţinut semnificativ de potasiu şi de fosfor, şi, în proporţie mai mică, de magneziu, calciu, sodiu, fier, seleniu şi vitamina A.

Migdale

Bogate în proteine, în vitamina E şi în grăsimi monosaturate, migdalele sunt recomandate persoanelor care doresc o dietă cu puţini carbohidraţi şi celor care suferă de diabet. De asemenea, migdalele mai conţin vitamina A, potasiu, fosfor, calciu şi magneziu.

Stafide

Strugurii uscaţi, dulci şi aromaţi conţin fructoză şi glucoză (care produc energie în organism) şi acizi organici. Când ţi-e poftă de dulce, consumă cu încredere stafide. Pot constitui un desert sănătos sau, pentru a le mai atenua conţinutul bogat în carbohidraţi, pot fi adăugate în salate alături de boabe de orez, salată verde şi nuci.

Curmale

Beneficiile curmalelor sunt nenumărate. Sunt bogate în fibre naturale, în proteine, vitamine esenţiale, grăsimi, dar şi în calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru şi magneziu. Fructele de curmal pot ajuta în lupta împotriva creşterii în greutate, a tulburărilor intestinale, dar şi a afecţiunilor cardiovasculare, inclusiv a cancerului.

Nuci

Miezul de nucă are un conţinut bogat de potasiu şi fosfor, pe lângă care mai pot fi menţionate magneziul, calciul, zincul, fierul şi seleniul. În plus, nuca are şi acizi graşi omega 3, iar consumul constant şi într-o dietă echilibrată poate duce la menţinerea nivelului de colesterol în limite normale.

ATENŢIE! Pentru pacientul cu diabet zaharat ar fi de evitat asemenea fructe în dietă, mai ales dacă este vorba despre diabet zaharat tip 2 cu control slab.

Sursa: Unica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.