fructe_legumeUn studiu amplu efectuat în Suedia arată că persoanele care consumă mai puţin de cinci porţii de fructe şi legume în fiecare zi prezintă un risc mai mare de a muri mai devreme. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au declarat că nu consumă niciodată fructe şi legume mureau, în medie, cu trei ani mai repede decât cei ce aveau o dietă bogată în fructe şi legume.

Multe organizaţii din jurul lumii recomandă consumarea a cinci porţii de fructe şi legume pe zi, dar până acum studiile nu arătau clar dacă persoanele care respectă această recomandare obţin beneficii pentru sănătate şi cât de mari sunt acestea. Însă un nou studiu, arată că aceste recomandări sunt optime, după cum susţine chiar Alicja Wolk, unul dintre cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, unde a fost efectuat. Ea subliniază că foarte puţine studii ample au analizat efectul consumului de fructe şi legume asupra riscului unei persoane de a muri devreme. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 71.000 de oameni cu vârste cuprinse între 45 şi 83 de ani, ce au fost urmăriţi timp de 13 ani.

Participanţii au fost întrebaţi ce diete au urmat  în 1997 şi 1998 şi au relatat cât de des consumă fructe şi legume. Dintre participanţii la studiu, aproximativ 11.500 au murit până în decembrie 2010.Cercetătorii au descoperit că persoanele care au relatat că nu consumă fructe sau legume la începutul studiului erau cu 53% mai predispuşi să moară în timpul studiului decât cei ce respectau recomandarea specialiştilor.

Participanţii care consumau cel puţin o porţie de fructe în fiecare zi trăiau cu 19 luni mai mult, în medie, decât cei ce nu mâncau niciodată fructe. Persoanele care consumau cel puţin trei porţii de legume pe zi trăiau cu 32 de luni mai mult, în medie, decât persoanele care nu consumau legume.

 

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției