Foamea de putere îi impinge de multe ori pe politicienii noştri la acte disperate, prin care încearcă să atragă simpatia oamenilor, încrederea sau votul acestora. Mai ales politicienii aflaţi în cădere liberă încearcă să fie tot timpul în prim-plan, să se implice în orice problemă cu impact mediatic, să-şi asume orice reuşită sau orice eveniment cu priză la public, indiferent dacă au avut sau nu o implicare. Important e dacă publicul îl percepe bine pe acel politician, dacă are ceva de câştigat din aceste acţiuni.
Din categoria acestor politicieni disperaţi care sunt în stare de orice pentru a ieşi în faţă face parte şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă. În numai două săptămâni, acesta ne-a oferit o serie de exemple prin care ne arată că atunci când e vorba să câştige două-trei voturi este gata să calce totul în picioare, nu mai are nici frică de Dumnezeu, nici milă de cei aflaţi în necaz, nici respect pentru cei care fac ceva şi ale căror merite şi le arogă cu nonşalanţă.
Primul exemplu al lipsei de scrupule de care dă dovadă Gheorge Falcă e cazul Abel. Când toată lumea din Arad era şocată de ceea ce i s-a întâmplat unui om nevinovat, apreciat de toţi cei care au trecut pragul bazei sportive Abel, primarul Aradului vine şi aruncă pe piaţă cea mai mare porcărie pe care am auzit-o vreodată: că a fost ameninţat cu moarte de asociatul lui Abel, Adrian Buleu. Lăsăm la o parte faptul că nu există nicio hârtie oficială, nicio plângere în acest sens la vreo instituţie a statului, lăsăm la o parte faptul că doi ani de zile nu a zis nimeni nimic de acest subiect şi ne întrebăm doar cât de pervers şi lipsit de sentimente poţi fi să încerci să profiţi de pe urma acestei drame, să încerci să-ţi faci imagine pe marginea unei crime, nepăsător faţă de durerea familiei care îl caută cu disperare pe Abel? Cum să vii să te dai duşman cu cel acuzat de crimă, când Abel îi spunea asociatului său, citez: „Acum nu mai e Falcă al tău la putere, se schimbă treaba“?

Nici nu s-a răcit bine încercarea penibilă de a-şi face imagine dintr-o crimă oribilă, că Gheorghe Falcă a găsit un alt subiect de propagandă: titlul de campioană a României la baschet feminin obţinut de minunatele fete de la BC ICIM Arad. Am văzut cu toţii, dezgustaţi, cum a apărut Gheorghe Falcă în prim-plan în toate pozele cu campioanele României, de parcă ar fi fost cel puţin antrenorul echipei, cum s-a dus el până la Târgovişte să le dea medaliile, ca un adevărat preşedinte de federaţie. Cât tupeu poţi să ai, când firma care a asigurat financiar succesul campioanei României, SC ICIM Arad, a fost băgată în insolvenţă cu aportul administraţiei locale ? Când s-a făcut tot ce s-a putut ca lucrările să meargă spre Confort, Univro, Conar şi alte firme de casă, în timp ce ICIM-ul nu numai că nu a fost sprijinită, ba din contră, a fost „executată“ cu sânge rece, atât la licitaţiile la care a participat, cât şi prin faptul că i s-au blocat de către Primărie o serie de sume pe care trebuia să le primească şi astfel s-a blocat de multe ori şi activitatea firmei. Să vii după toate astea să te dai campion, când fetele de lângă tine au restanţe mari la salarii, să vii să te dai susţinător al sportului, când sub conducerea ta s-au îngropat baschetul masculin, handbalul, poloul, boxul, judo, când s-au demolat în administraţia Falcă două stadioane şi nu s-a ridicat nimic în loc şi nici nu se va ridica, deşi suntem minţiţi că urmează nu ştiu ce mega proiect, mi se pare o dovadă de mare lipsă de caracter.
În fine, nu mai departe de luni, Gheor­ghe Falcă a recurs la a treia încercare de a mai urca puţin pe toboganul pe care a luat-o la vale. De această dată ne-am trezit cu căutătorul de imagine în mijlocul Campionatul Internaţional de Gătit în Aer liber, un eveniment care până acum a fost organizat de Consiliul Judeţean şi de Centrul Cultural Jude­ţean. Dar, fiindcă în anii trecuţi a avut un mare succes, Gheorghe Falcă s-a gândit că n-ar fi rău să-şi aroge meri­tele şi pentru acest eveniment, aşa că a ieşit în prim-plan încercând să-i pună în umbră pe adevăraţii organizatori. Şi ca să arate cât e de implicat, a mutat campionatul pe ştrand. Numai că, aşa cum se întâmplă de obicei când îşi bagă nasul cei care n-au treabă cu evenimentul, există riscul ca acest campionat să fie compromis, urmare a foamei de bani a Primăriei, care vrea să ia oamenilor bilet la intrare. Dacă tot fuge după imagine, Falcă ar trebui să aibă măcar bunul simţ să nu-i pună pe arădeni la plată şi să nu-şi bată joc de agenţii economici care au acceptat să pună umărul la acest eveniment şi să dea mii de porţii de mâncare gratis.
În primul an din acest mandat, cât a trecut deja, Gheorghe Falcă nu a făcut altceva decât să arunce vina asupra adversarilor pentru toate eşecurile sale şi să-şi aroge meritele altora, atunci când s-a realizat ceva în Arad. Pe principiul „la plăcinte înainte“, de câte ori se întâmplă ceva în Arad prin care el ar putea ieşi pozitiv, hop şi Gheorghe Falcă în mijlocul evenimentelor. Nu contează că e crimă, că e o campioană la baschet, că e un festival culinar, că e o investiţie a Guvernului. În schimb, când e să-şi recunoască impotenţa (în pri­vinţa stadionului, pe care a promis că-l face şi nu l-a făcut, în privinţa pasajelor, pe care nu le-a făcut în opt ani de guvernare portocalie, în privinţa străzilor care arată ca după bombardament, în privinţa modernizării CET-ului) Gheor­ghe Falcă aruncă, cu o uşurinţă demnă de cartea recordurilor, pisica moartă în curtea lui Măduţa sau Căprar, a prefectului şi, din când în când, a parlamenta­rilor PNL, tot mai rar, semn că ar vrea să lase o portiţă deschisă pentru vremu­rile grele ce se anunţă.
Acest stil al lui Gheorghe Falcă de a pasa responsabilitatea şi a-şi aroga meritele altora poate mai ţine la câţiva pedelişti din jurul său, şi ăia tot mai puţini şi cu IQ-ul tot mai mic. Şi poate la Înalta Curte să-l mai ajute, să pară băiat bun, deşi am văzut că acolo nu prea scapă nimeni, indiferent câte lucruri bune ai făcut, indiferent câte bi­serici ai ridicat, vezi cazul Gigi Becali. Sau poate, Doamne Fereşte, dacă Înalta Curte îi dă un verdict nefavorabil, să-l ajute la eliberarea condiţionată sau, de ce nu, la graţierea din partea naşului. Cât despre arădeni, se chinuie degeaba. Oricât ar încerca să ne pă­călească, noi deja îl cunoaştem şi sunt convins că asta se va vedea la alegerile din 2016. Dacă va avea voie să candideze, bineînţeles.

  • dorinaavramut spune:

    Cel mai profund adevăr al existenţei umane : Fiecare Adam pe Eva(Cuvântul,Energia, Duhul Sfânt) lui piere.

    „Tuturor acelora care fac rău cu voia lor lui Lady UTA, le urez cu res­pect următoarele:Să nu vadă niciodată un apus frumos de soare fără să nu-l mănânce limba şi gleznele; să nu aibă parte de o femeie decât dacă bate mătănii spre Mecca şi face incantaţii zeului vântului, Eol; când vrea să-l citească pe Emi­nescu să i se împleticească limba şi să nu găsească sarea la masă; să-i fie rău când îi e bine; să caute în neştire strada Poetului şi să dea mereu de strada Abatorului; să aştepte cu o umbrelă deschisă preventiv inaugurarea fântânii artezene de pe Mureş, cântând balada ciobanului care şi-a pierdut turma; să-i vină soacra în vizită şi să nu plece şase luni; să-şi încurce proprii copii cu ai vecinului; să stea cocoţat pe turla Bisericii Roşii şi să ceară ploaie pentru culturile de primăvară; să vrea să meargă pe un stadion de fotbal şi să ajungă întotdeauna la Bodega „Broasca săltăreaţă.“ Să vi­seze rufe-ntinse şi să vorbească prin somn, recitând din cartea de telefon. Gata!”- Petre Don, „Blestem din dragoste de Lady UTA”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției