Funcționarii din administrația publică cer normă de hrană. Fe­de­rația Sindicatelor din Administrația Publică Locală și Cartel Alfa, care au ca membri sute de functionari din primăriile arădene au anunțat că au început deja demersurile în acest sens. Această mai nouă revendicare a anga­ja­ților din administrație a fost expusă de funcționarii din administrația publică locală din ju­dețul Timiș. Cererea a fost îna­- intată, iniţial, de reprezentanţii Primăriei Tomnatic din județul Timiș şi, ulterior, a primit şi sprijinul Sindicatului din Pri­măria Timişoara.
Angajații din administrație susțin că, salariul nu le permite întreținerea și hrănirea corespunzătoare și invocă faptul că, polițiștii locali, care sunt tot angajați ai primăriilor, beneficiază de normă de hrană. Mai mult decât atât, chiar acordarea acestui beneficiu polițiștilor locali, după ce Guvernul a modificat modul de acordare a normei de hrană i-a stârnit pe funcționari.
„Având în vedere situaţia precară în care se află întreg personalul din cadrul administraţiei publice locale, în lipsa unei salarizări corespunzătoare, astfel că majoritatea angajaţilor din administraţia publică locală, fie funcţionari publici fie personal contractual, cu toate majorările sala­riale acordate anul anterior, indiferent de vechime şi studii, primesc un salar lunar net sub 1.000 de lei sau foarte puţin peste 1.000 de lei. Aceste venituri foarte mici sunt insuficiente pentru achitarea cheltuielilor de întreţinere şi hrană în decursul unei luni calenda­ristice”, se arată într-un anunț al sindicaliștilor din administrație. Sindicaliștii mai sublinează că, această măsură va fi aplicabilă în limita bugetului local aprobat prin hotărârea Consiliului Local, fiind la alegerea ordonatorilor de credite dacă o pot aplica sau nu, sub acest aspect neafectând sub nicio formă bugetul de stat.
Reprezentanţii Sindicatului FNSA s-au angajat că vor milita pentru a obţine de la Executiv aprobarea acordării normei de hrană tuturor angajaţiilor din administraţia publică locală. Anul trecut, funcționarii din administrație au avut alte solicitări. Este vorba de corelarea prevederilor Legii 284/2010 privind salari­zarea unitară cu legislaţia specifică funcţiei publice şi legislaţia muncii, reacordarea drepturilor suspendate  –remunerarea orelor suplimentare, premii, salarii de merit şi a drepturilor abrogate. Sindicaliştii au mai cerut cel de al 13-lea salariu şi prima de vacan­ţă şi dreptul la negociere colectivă.

Recomandările redacției