Funcţionarii organelor de mediu au protestat contra discriminărilor salariale din sistem

0
319

Cu două zile în urmă, miercuri, funcţionarii din organismele de protecţie a mediului ale statului român au protestat la Bucureşti contra discriminării salariale nefireşti practicată de statul ai căror angajaţi sunt. Concret, diferen­ţele foarte mari de salarii între funcţionarii organelor de mediu şi funcţionarii altor departamente, ba chiar între funcţionari ai aceluiaşi minister având acelaşi grad de răspundere, i-au scos în stradă pe cei puşi să vegheze, să păzească şi să prezerve averea naturală a ţării. „Este de neînţeles şi de neacceptat ca funcţio­nari ai statului cu acelaşi rang şi cu acelaşi grad de răspundere să fie salarizaţi diferit. Noi, funcţionarii Agenţiei de Mediu, suntem cei mai vitre­giţi din sistem, ba chiar şi din ministerul de resort. Avem cele mai mici salarii din ministerul nostru. Ca urmare, la agenţia noastră din Arad, în două luni am pierdut trei funcţionari care au plecat la alte departamente, cu salarii sensibil mai mari. Este firesc ca omul să meargă acolo unde este plătit mai bine, însă este nefiresc să pierzi specialişti ţinîndu-le salariile atât de jos; un specialist în mediu se formează foarte greu, în ani de acumulări prin studiu teoretic şi experienţă practică”, ne-a declarat Dana Dănoiu, directoarea Agenţiei de Protecţia Me­diului Arad.
Am întrebat-o pe Dana Dănoiu despre motivele care i-au determinat pe funcţionarii aceştia să tacă până acum, deoarece spre presă „n-a transpirat” nici o informaţie despre nemulţumirile de care auzim abia acum, iar răspunsul a fost următorul: „Am încercat toate metodele şi moda­lită­ţile de rezolvare a acestei proble­me pe cale amiabilă, prin dialog. Demersurile noastre nu au început de ieri, ci de multă vre­me, dar n-au avut nici un rezultat. Acum am decis să pro­tes- tăm; poate că aşa vom fi luaţi în considerare şi ni se vor rezolva doleanţele”.
Dacă se vor rezolva sau nu n-avem cum să ştim. Sperăm să se rezolve şi chiar ne dorim asta, aşa cum le-o dorim şi funcţionarilor cărora, iată, le-a ajuns cuţitul la os. Totuşi, pentru eventualitatea în care autorităţile centrale vor rămâne insensibile, nu este exclusă o grevă generală la nivel naţional.
Aceiaşi funcţionari au mai fost protagoniştii unui protest în luna aprilie, atunci ministra Cristiana Paşca Palmer declarând că problema este reală şi cunoscută la nivelul întregului guvern şi că „Îi înţeleg pe oameni şi le înţeleg frustrarea, însă după cum ştiţi lucrăm la nivelul guvernului pentru a echilibra această situaţie”. Că îi înţelegea pe pro­testatari este posibil (deşi nesigur), iar că se lucra la nivelul guvernului pentru echilibrarea situaţiei este mai mult decât îndoielnic; dovadă şi probă este protestul de miercuri, care este urmare a orice altceva, numai al unei echilibrări nu.
La toate nivelele societăţii, de la talpa ţării până-n vârful ser­vicii­lor secrete şi-al guvernului şi-al prezidenţiei republicii se ştie foarte bine că-n România domneşte un haos perfect organizat, haos care în domeniul mediului înconjurător încurajează, se po­ten­ţează şi chiar se apără hoţia: se jefuiesc pădurile ca-n codru cu drujbele lui Dumnezeu, se braconează din toate puterile cu puştile Satanei, în condiţiile în care cei chemaţi să apere natura de duşmanii ei humanoizi sunt plătiţi mai prost decât dac-ar aduna prune. Marea problemă nu ar fi lipsa banilor, ci pornirea ires­ponsabilă de-a desfiinţa orga­nisme de maximă utilitate prin salarizarea mizerabilă a funcţio­narilor. Cine vrea cu tot dinadinsul ca apărarea mediului înconjurător să dispară? Cui foloseşte lăsarea „la liber” a măcelăririi de păduri şi de vânat? Apărătorii naturii meri­tă să aibă salarii demne, iar noi merităm ca ei să-şi facă datoria din plin, în aşa fel încât nici o drujbă să nu-şi mai cânte răguşelile pe unde vrea casapul de copaci, şi nici o puşcă să nu-şi mai facă auzite detunăturile după bunul plac al poftitorului de carbe de vânat fezandată-n ilegalităţi.
La protestul de la Bucureşti au participat şi patru funcţionari din organismele de mediu ale Aradului, numărul redus fiind explicabil prin faptul că fiecare şi-a suportat propriile cheltuieli de transport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.