pichetareDacă într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că sindicaliştii arădeni iau în considerare posibilitate de a organiza proteste, ca urmare a scumpirilor care vor intra în vigoare de astăzi, urmând a afecta nivelul de trai al românilor, funcţionarii publice care fac parte din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) ar fi trebuit să picheteze miercuri mai multe prefecturi din ţară. Acţiunea a fost însă amânată în ultimul moment, în urma invitaţiei  primite din partea ministrului pentru Dialog Social, care i-a chemat pe liderii FNSA la negocieri.

Sindicaliştii arădeni afiliaţi federaţiei, prin intermediul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara, condus de Tiberiu Negrei, se vor alătura protestului care va fi organizat în oraşul de pe Bega, în situaţia în care negocierile vor eşua. „Membrii Biroului executiv au hotărât notificarea Curţii de conturi a României şi a camerelor de conturi judeţene despre abuzurile făcute de către controlorii financiari ai camerelor de conturi judeţene şi strângerea de materiale şi probe pentru iniţierea de acţiuni penale împotriva acestora şi a Preşedintelui Curţii de conturi”, se arată într-un document al FNSA.

Îşi vor salariile înapoi

Pe lista revendicărilor se află modificarea Legii nr. 62/2011, a dialogului social, aşa cum s-a negociat cu sindicatele, pentru că actuala lege a avut ca şi efecte destructurarea şi reducerea mişcării sindicale, mimarea dialogului social, desfiinţarea negocierilor colective şi imposibilitatea organizaţiilor sindicale de a organiza acţiuni sindicale.” A doua revendicare vizează reîntregirea veniturilor salariale avute înainte de diminuarea salariilor cu 25%, de eliminarea tuturor drepturilor de natură salarială sau de suspendarea acestora. Sindicaliştii cer acordarea primei de vacanţă tuturor salariaţilor din administraţia publică; acordarea celui de al 13-lea salariu; acordarea unor drepturi prin contractele/acordurile colective de muncă, în funcţie de posibilităţile financiare ale autorităţilor publice locale şi de veniturile proprii; acordarea de tichete de masă sau alocaţie de hrană. Într-o adresă trimisă sindicatelor din ţară se arată că „autorităţile administraţiei publice locale au preluat o serie de activităţi, datorită modificărilor legislative, aşa cum a fost cazul poliţiei locale, evidenţei populaţiei, direcţiilor de asistenţă socială, administrării creşelor, spitalelor municipale, judeţene şi orăşeneşti etc” şi că „în acelaşi timp, din decembrie 2008, posturile din administraţie au fost blocate, ca urmare existând astăzi compartimente cu lipsă mare de personal, ceea ce conduce la o diminuare a eficienţei, a calităţii serviciilor publice prestate, precum şi la efectuarea multor ore suplimentare care nu sunt plătite şi nici nu pot fi recuperate fără să creezi un dezechilibru uriaş în activitatea curentă”, astfel încât se impune ca orele suplimentare să fie plătite şi posturile vacante să fie deblocate.

Amnistie fiscală pentru bugetari

Sindicaliştii mai susţin că în momentul de faţă şefii instituţiilor publice  nu au la îndemână nicio posibilitate de a stimula salariaţii care fac performanţă, astfel încât se impune constituirea unui fond de premiere în limita a 10% din fondul de salarii, acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii; acordarea sporurilor de până la 15% pentru personalul care participă în comisiile de specialitate. „Din păcate, camerele Curţii de Conturi a României nu iau în considerare prevederile Legii nr. 84/2012, sentinţele judecătoreşti rămase definitive, hotărârile consiliilor locale şi judeţene, precum şi prevederile Legii nr. 330/2009, legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu referire la sporurile specifice care trebuie cuprinse în salariul de bază, reţinând în actele de control că acestea ar fi încasate ilegal, obligând astfel angajatorii să emită acte de imputare salariaţilor”, mai susţin reprezentanţii FNSA. În opinia acestora, o soluţie ar fi promovarea unui act normativ care să ducă la amnistia fiscală a bugetarilor. FNSA mai cere stabilirea salariilor de bază pentru personalul din administraţia publică prin aplicarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi modificarea valorii de referinţă de la 600 de lei la nivelul salariului mediu brut pe economie.

În condiţiile în care există sentinţe judecătoreşti definitive care obligă angajatorii să plătească unele despăgubiri salariaţilor, însă plăţile sunt făcute eşalonat, sindicaliştii cer promovarea unui act normativ prin care „să se reglementeze plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile de îndată şi integral, în mod special pentru drepturile de natură salarială”. Reprezenmtanţii FNSA mai solicită să se urgenteze adoptarea Legii Poliţiei Locale, să se analizeze posibilitatea de a se renunţa la cota unică şi „instituirea pensiei de serviciu pentru toţi bugetarii care în desfăşurarea activităţii lor sunt supuşi unui regim de incompatibilitate stabilit prin legi speciale.

Recomandările redacției