Cinci lei pentru 10 pene de curent

0
227

Un ordin aprobat, ieri, de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei prevede că operatorii de distribuție trebuie să plătească despăgubiri consumatorilor și pentru micile pene de curent. Asfel, chiar și întreruperile scurte, între trei secunde și trei minute, ale furnizării de energie electrică fac parte din categoria întreruperilor care se monitorizează și pentru care operatorii de distribuție sunt obligați să acorde compensații la depășirea numărului maxim stabilit prin standard. 

De asemenea, s-au stabilit intervale adminisibile privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii rețelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuție: maximum 30 de secunde de la inițierea apelului de către utilizator  până la preluarea acestuia, fără intervenția operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opțiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Nerespectarea acestor valori poate fi sancționată cu amendă de la 10.000 de lei, până la 200.000 de lei, conform b1.ro.

De asemenea, utilizatorilor li se dă posibilitatea de a-și monta pe cheltuiala proprie analizoare de calitate care pot fi folosite în relațiile contractuale dintre aceștia și operatorii de distribuție.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuție e obligat să acorde compensații: pentru persoane juridice: 270 de lei la 110kV, respectiv 130 de lei la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 de lei la 110kV, respectiv 70 de lei la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea trebuie să se realizeze în maxim 90 de zile în cazul clienților casnici și finali noncasnici ale căror locuri de consum sunt alimentate prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri. Pentru nerespectarea acestui indicator s-a prevăzut un cuantum al compensației de 100 de lei.

Ordinul mai prevede un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuității în alimentarea cu energie electrică și a calității tehnice a energiei electrice. Până la sfârșitul anului 2026 trebuie să existe capacitatea de monitorizare a tuturor stațiilor electrice. În cazul posturilor de transformare, termenul e 1 ianuarie 2028.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.