În urmă cu două zile am fost la câteva primării de pe Valea Mureșului. Una dintre acestea a fost Primăria Comunei Bârzava, o comună cu un istoric frumos și cu un primar isteț. Sediul primăriei a intrat în proces de modernizare; nu mi-a venit să cred că acela este sediul, singurul reper fiind tăblița pe care scria „Primăria Bârzava”. Apropiindu-mă de ușa de la intrare îl văd pe domnul primar Gabriel Faur zâmbind:
– Nu vă vine să credeți că aici a fost și este sediul primăriei după cum arată acum?
– Chiar așa este, domnule primar.
Un primar cu atâta modestie și respect, nu numai față de noi, cei din presă, cât față de cetățeni, lucru știut din spusele unor cetățeni pe care i-am întâlnit în timpul documentării noastre în comuna de pe Mureș. După cum se știe, nu există pădure fără uscături și administrații fără observatori de pe tușă care nu au nici o viziune și vorbesc doar atunci când au ceva la bord. Aceştia sunt foarte puțini însă, îi pot număra pe degete, nu au curajul să vorbească cu cine trebuie și încearcă să ne spună doar nouă, celor din presă. Am dat peste unul ca acesta, a început să vorbească și urât,
m-am uitat la el din cap până-n picioare și
mi-am dat seama ce fel de om este. Eu zic că așa oameni sunt 1/1.000, așa că m-am îndepărtat de acest individ și am stat de vorbă cu un grup de cetățeni care spuneau niște cuvinte frumoase la adresa realizărilor și a primarului. Parcă nu mai voiam să ne despărțim de acest grup de cetățeni din Căpruța.
Unul dintre ei ne spunea: „Oare câte drumuri a făcut domnul primar pe la diferite uși pentru aprobări, contracte ș.a.m.d.? Mai ales cu birocrația ce este la noi în România, orice s-ar spune, este primarul nostru și ne mândrim cu dumnealui și cu toți din administraţie pe care îi are în subordine”.
– Domnule primar, ce le-ați făcut cetățenilor de vă vorbesc numai de bine?
– Mi-am făcut datoria de primar, pentru asta m-au ales ei. Că mai există câte unul împotriva mea, ăsta e un lucru normal.
– Domnule primar, cum a fost anul 2018 pentru dumneavoastră, ca administrație?
–N u știu cum a fost pentru alții, dar pentru mine a fost un an bun. Am realizat 14 km de asfaltări de drumuri și străzi, iar cu această ocazie vreau să vă spun ca DC79 care face legătura între satele Căpruța-Dumbrăvița-Groșii Noi este aproape de finalizare. Mai are nevoie doar de mici retușuri și urmează recep­ția finală. A fost o lucrare benefică atât pentru mine, cât și pentru cetățeni. Pe lângă asta, vreau să vă mai spun că DC79, care face legătura dintre Groșii Noi și Slatina, va fi reabilitat în cursul acestui an, proiect realizat din fonduri europene prin PNDR împreună cu bani din bugetul local. Am mai asfaltat o stradă în satul Lalașinț, una în satul Monoroștia, alta în Bârzava și una în Slatina de Mureș.
– Deci se poate vedea, primar fiind nu aţi stat la soare sau la umbră, pentru toate acestea a fost alergătură și muncă.
– Am încheiat un contract pentru porțiunea rămasă neasfaltată pe DC83, lucrare care va continua și se va finaliza în cursul acestui an. Mai avem în curs de desfășurare lucrări care au început în anul 2018 și continuă și anul acesta. Vorbim despre reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din Căpruța, a Școlii Primare din Lalașinț și a Școlii Primare din Groșii Noi, lucrare finanțată de Guvernul României prin PNDL.
– Acum, domnule primar, spuneți-mi despre sediul administrativ și ce s-a întâmplat cu el.
– Am intrat într-un proces de reabilitare a sediului. El are o vechime de peste 120 de ani și deja clădirea era într-o stare de degradare destul de avansată. Nu se mai putea merge mai departe cu ea în starea în care era. Avem aici proiectele pe masă, lucrarea este finanțată de Guvernul României prin PNDL.
Știți, dacă privești de pe margine, zici că nu se vede când faci ceva, dar nu este adevărat. Când faci un pic într-o parte, un pic în altă parte, până la urmă se vede și se simte.
Voicu Sida

Recomandările redacției