Se fac tot felul de calcule despre cine a câștigat și cine a pierdut la congresul PSD. Toți vorbesc despre Dăncilă, Pleșoianu, Ma­rian Oprișan, despre ruperea totală a partidului de fostul lider, ajuns la pușcărie, despre Teodorovici, pe care unii îl consideră un simplu gigolo travestit în ministru de Finanțe sau despre săraca Abramburica Andronescu, beneficiara a 50 de voturi în cursa pentru președinția PSD. Nimeni nu vorbește, însă, despre cea pe care eu o consider principala beneficiară a rezultatelor congresului. Mă refer la Gabriela Firea, care a știut exact ce se va întâmpla după debarcarea lui Dragnea, știa că ar fi o prostie imensă, care i-ar fi
curmat cariera politică, să candideze la președinția PSD. Știa că nu are cum să reformeze partidul, că majoritatea oștirii PSD-iste nu are cum să-și schimbe mentalitatea, să renunțe la vechile năravuri și cutume, pe baza cărora se construiesc cariere politice. Ca o paranteză, nu veau să spun că este o caracteristică doar pentru PSD, așa este în toate partidele mari sau un pic mai răsărite decât pigmeii.
Gabriela Firea a intuit-nu vreau să spun că i s-a transmis de către cineva-că nu acum este momentul să preia conducerea PSD, așa că a anunțat din start că nici nu se gândește să candideze la președinția PSD, că nici nu va participa la congres, pentru că este programată la operație. Când a anunțat acest lucru, parcă ași fi revăzut momentul în care generalul Stănculescu și-a pus piciorul în gips, pentru a nu participa la reprimarea revoluției, dar nici la victoria ei, ci să aștepte să vadă rezultatul. Vreau, nu vreau, revin la ceea ce a spus Băsescu despre Gabriela Firea: „Femeia asta este dracul gol”. Sunt absolut convins că nu va trece mult timp până când marea masă a PSD-iștilor va observa că Viorica Dăncilă, ca președinte al partidului, va fi un dictator mai al dracului decât Dragnea, cu singura deosebire că ea nu va mai promova politica pe baza căreia PSD a ajuns cel mai mare partid al țării, ci va vorbi pe același ton cu Opozi­ția! Deja a făcut acest lucru, anunțând că orice inițiativă de modificare a legilor justiției va fi stopată, că PSD nu va mai face legi pentru scăparea corupților, a penalilor sau a unei persoane, cum îi place lui Iohannis să spună.
Nu am nicio treabă cu condamnarea lui Dragnea, dar, dacă tu, partid care ai fost hărțuit și lovit din toate părțile, fără niciun suport, ci doar la comandă politică, renunți la așezarea justiției pe făgașul normal, vei pierde tot ce ai avut. Cum, adică, după ce ai promis că vei face dreptate până la capăt, nu mai vrei să o faci, trădându-i pe cei condamnați pe nedrept, lăsându-i pradă justiției dirijate politic? Dragnea este o că­pușă pe trupul Româ­niei, sunt de acord că trebuia strivit, dar cum se poate ca tu, partid social democrat, să accepți ca un om să fie condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru o simplă găinărie, angajarea fictivă a două persoane, când legea prevede pentru aceasta cel mult o amendă administrativă și recuperarea prejudi­ciului? Cum crezi că te vor privi prima- rii, viceprimarii, consilierii PSD, cărora li s-au fabricat, la comandă politică, dosare, când vor vedea că tu îi abandonezi, spunând că justiția are dreptate? Nu este vorba despre persoane, ci despre principii, iar dacă tu cedezi, acceptând să afirmi că albul este negru și invers, în cele din urmă vei deveni victimă. Practic, Viorica Dăncilă a dat dreptate acelui DNA care și-a permis să ancheteze și să aresteze miniștri, nu pentru nu știu ce fapte penale, ci pentru decizii ale guvernului!
Tare mă tem că Viorica Dăncilă va constata, în scurt timp, că uneltele uzate sunt aruncate la gunoi, că întotdeauna complicii sfârșesc prin a fi asasinați preventiv, ca nu cumva să devină martori. Ca să închei, Gabriela Firea așteaptă ca madam Dăncilă să-și rupă gâtul, iar ea să vină pe post de salvator al PSD, alături de Victor Ponta. Nu știu sigur dacă va fi șefa acestuia sau secundul lui, depinde ce va decide Sistemul!
 

Recomandările redacției