Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a susținut marţi, la Parlament, că a auzit legat de remanierea guvernamentală faptul că în Comitetul Executiv Naţional se vor da „teste grilă”, ea ținând să precizeze că nu este de acord să se joace „spânzurătoarea” la şedinţele partidului.

„Eu aş dori ca fiecare remaniere să se facă cu o explicaţie profesională şi nu cu criterii introduse aleatoriu sau cu teste grilă de care am auzit că probabil vom da, în care să bifăm <Da>, <Nu>, <Poate>. Mie nu mi se pare normal să jucăm X şi O cu viaţa acestei ţări. Era o discuţie, la un moment dat, că în CEx vom primi nişte teste grilă care să ne exprimăm opinia în legătură cu activitatea miniştrilor. Eu nu sunt de acord, e normal ca premierul să spună cum a colaborat cu fiecare ministru şi să asume o schimbare de Guvern, nu să jucăm <Spânzurătoarea> în CEx”, a declarat, marţi, vicepreşedintele PSD Gabriela Firea.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru remanierea guvernamentală nu va mai avea loc în această săptămână, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate. Potrivit surselor citate, cel mai probabil remanierea se va realiza săptămâna viitoare.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a negat, marţi, la Parlament, că remanierea guvernamentală se va face prin teste grilă în CEx – după cum a declarat Gabriela Firea că a auzit. Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat surprins de idee.

„Prin ce? De unde dracu’ a mai ieşit asta? Mă scuzaţi. Dar ce, dăm examene pentru permisul de şofer? Nu”, a declarat marţi, după şedinţa BPN al PSD, preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, întrebat dacă la şedinţa CEx pentru remaniere se vor da teste grilă.

Premierul Viorica Dăncilă, aflat lângă Dragnea, s-a uitat mirată la liderul PSD şi a spus: „Doamne….”

Îndeplinirea programului de guvernare intră în analiză

Chestionată dacă s-a respectat o prevedere din programul de guvernare legată de înfiinţarea în zone defavorizate a unor cabinete medicale, premierul a indicat că va veni cu două rapoarte în şedinţa CEx pentru remaniere.

„În şedinţa CEx vin cu o evaluare pe fiecare minister în parte, inclusiv pe Ministerul Sănătăţii, vom da un răspuns acestor lucruri după evaluarea pe care o vom prezenta public. Am ţinut cont de toate punctele din programul de guvernare şi o să vin cu o evaluare generală asupra guvernării şi cu o evaluare pe fiecare minister în parte pornind de la lucrurile asumate”, a indicat şeful Executivului.

În şedinţa CExN pentru remaniere, liderii PSD vor analiza un raport intern privind îndeplinirea programului de guvernare pe domenii de activitate, precum şi un al doilea raport, al premierului Viorica Dăncilă, vizavi de activitatea fiecărui ministru.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici (PSD), a declarat pe 8 noiembrie, la Parlament, pe tema remanierii guvernamentale, că el nu a primit critici de la premierul Viorica Dăncilă dar că un ministru nu are cum să rezolve toate problemele chiar dacă ar lucra „zi şi noapte încontinuu”.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova (PSD), a spus la sfârşitul lunii octombrie, la Parlament, că se simte „flatat” de faptul că numele său figurează pe listele pentru remanierea guvernamentală şi a indicat că nu își poate reproșa nimic.

Recomandările redacției