Premierul Viorica Dăncilă a transmis în mesajul de Ziua Imnului Naţional că imnul „i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918,
s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia”, dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj, fiind legată de momentul 1848, când s-a strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara”.
În mesajul său transmis cu prilejul Zilei Imnului Naţional, Dăncilă a spus: „Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. «Deşteaptă-te, române!» le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate” .
Mesajul premierului a fost apoi modificat, fiind scoasă orice referire la Câmpia Libertăţii şi fiind menţi­nută doar formula „I-a mobilizat şi pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat la Alba Iulia, acordurile sale exprimând atunci
bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.
Ulterior, mesajul premierului a fost şters, fiind însă repostat după scurt timp, fiind scoasă referirea la Câmpia Libertăţii.

Recomandările redacției