Gală de Operă first class, la Sebiș

1
717

Casa de Cultură a orașului Sebiș va găzdui un eveniment de excepție, a doua ediție „Sebiș Opera Concert”, care va împreuna notorietăți cu adevărat demne de o Gală de Operă adevărată. Din păcate, nu același lucru îl putem spune despre unii „cântăreți” care au concertat duminică, 5 septembrie, în Parcul Reconcilierii din municipiul Arad, la ceea ce ar fi trebuit să însemne o gală de operă. 

Așadar, sâmbătă, 11.09.2021, de la ora 19:00, „Sebiș Opera Concert” va aduce în fața publicului un regal de muzică de operă, sub bagheta maestrului Cristian George Neagu, cu soliști unul și unul. Dacă ar fi să facem o comparație, deși unii ne condamnă pentru că îndrăznim să avem atitudine, între numele care apar pe cele două afișe atunci am avea de ales între un Maserati, în ceea ce privește gala de Sebiș, și un Lăstun, în ceea ce privește Gala de la Arad. 

Acum câteva zile, într-un număr al ziarului nostru, am scris despre Gala de Operă second-hand din orașul Arad, în cadrul căreia au urcat pe scenă, la o ditamai Gală de Operă, alături de orchestră și cor profesionist, niște diletanți care își caută, orbecăind, „marea“ consacrare. 

Ceea ce a fost cândva o adevărată Gală de Operă, în adevăratul sens al cuvântului, a fost transformat într-un fiasco, în data de 5 septembrie.

Pe afișul Galei de duminică, apăruseră nume care nu ar fi avut ce căuta la o Gală de Operă. Cel mult pe un afiș al unui recital de amatori, de clasă de gimnaziu. Nu spunem că acei cântăreți nu au cântat corect sau că nu și-au respectat partitura, nu, dar nu au avut capacitatea de a atrage public, iar unii nu o vor avea niciodată. Ori scopul unei gale de o asemenea tradiție este acela de a atrage public, care să rămână fidel unor astfel de concerte, nu care să plece dezamăgit de prestația unor diletanți.

 

Gală de excepție la Sebiș

 

Gala de Operă de la Sebiș este un exemplu în acest sens. Mai precis, vor urca pe scenă: Geani Brad, bariton originar din Sebiș, care nu-și uită nicicând rădăcinile, revenind de nenumărate ori aici în calitate de solist de operă, care e apreciat la maxim pentru talentul său excepțional pe multe scene lirice din țară și din străinătate; tenorul Cosmin Ifrim, poate cel mai mare tenor pe care l-a avut Aradul vreodată, originar din Sebiș, care în perioada 2000-2008 a fost membru în ansamblul Operei de Stat din Viena, unul dintre cele mai apreciate din lume. În stagiunea 2008-2009, tenorul a interpretat cu succes rolul Alfredo din opera La Traviata în Londra, Maribor şi Atena, apoi prestaţiile sale artistice în spectacolele operelor La fille du régiment, Billy Budd, Susannah, Il Pirata au fost răsplătite cu minute în şir de aplauze; Gelu Dobre, bas care își are rădăcinile la Buteni, este unul dintre cei mai tineri artiști de mare succes. Din 2011, de când a pășit în rândul soliștilor de operă, a interpretat aproape toate rolurile de bass. Rolul Regelui din Aida l-a interpretat de curând și în Egipt, în decorul Sfinxului și al piramidelor; Iulia Merca, mezzosoprana din Cluj, care a fost declarată drept cea mai bună solistă a anului 2013 din România, solistă a Operei din Cluj-Napoca; Soprana Maria Nicoleta Brola, din Sebiș și ea, este din 2007 cadru didactic la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. A realizat o colaborare inedită cu cântărețul arădean Daniel Julean, în care muzica folk se împletește cu cea de operă. A urcat pe scenă alături de cei mai mari folkiști români: Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Emeric Imre etc etc; Andres Groza, bas, originar din Sebiș, care studiază momentan la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca este desigur cel mai necunoscut nume de pe afiș, însă drumul său este de abia la început. Fiind tânăr, la început de drum, de-al locului și talentat, merita să apară pe scenă alături de numele deja consacrate de pe scenă.

În cele din urmă, cu susținerea Consiliului Județean Arad, Primăriei orașului Sebiș și a Centrului Cultural Județean Arad, seara de sâmbătă, 11 septembrie, nu promite, ci va fi cu siguranță un eveniment cultural cum nu s-a văzut în municipiu.

Sebișenii demonstrează că știu să aprecieze frumosul și să nu își bată joc de deschiderea spre cultură a populației, dând astfel, o lecție de Gală de Operă pentru cei din municipiul Arad. 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.