Gala de operă în aer liber se cântă la ştrand

0
187

galaGala de operă Open Air, organizată în mod tradiţional de Filarmonică, în prima duminică a lunii septembrie, îşi află în acest an o nouă locaţie, Ştrandul Neptun. În seara de 6 septembrie 2015, de la ora 20.00, mult aşteptatul eve­niment  liric, dirijat de maestrul Roberto Salvalaio, conţine unul dintre cele mai originale şi spectaculoase programe de până acum, titlul evenimentului  – Bel Canto între folclor şi clasic- permiţând invitaţilor o reţetă flexibilă, cu decupaje de tradiţie din opera italiană a secolului al XIX-lea – Giuseppe Verdi, Ruggiero Leoncavallo, Pietro Mascagni sau Giacomo Puccini –  dar şi muzici de  relevanţă de pe meridiane îndepărtate.
Se împletesc în a doua parte a serii valsuri mongole, cu refrene populare peninsulare, dar şi strălucitoare numere verdie­ne, evidenţiate prin calităţile extraor­dinare ale ansamblurilor de scenă ale Filarmonicii, orchestra simfonică şi corul aca­demic, dirijat de Robert Daniel Rădoiaş, dar şi ale partenerilor de scenă ai invitatului principal, soprana Erdenetuya Balgansuren din Mongolia şi baritonul italian Paride Pandolfo, cei care se regăsesc  în rolurile principale,  pe afişul de deschidere a stagiunii 2015-2016, al operei Tosca de Giacomo Puccini.
Erdenetuya Balgansuren a stu­diat la Conservatorul din Ulaanbaatar în perioada anilor 1992-1997, devenind în anul absolvirii membră a Teatrului de operă şi balet din capitala Mongoliei.  De-a lungul anilor a câştigat concursuri naţionale şi internaţionale de canto, determinantă pentru evo­luţia carierei sale fiind perioada anilor 2001 -2007, timp în care s-a specializat la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia. Ca­riera sa s-a desfăşurat deopotrivă pe scene din Rusia, China, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Japonia, Germania şi România. Erdenetuya Balgansuren este în prezent director artistic al Teatrului de operă şi balet din Ulaanbaatar.
Paride Pandolfo a studiat canto la Academia Maria Malibran sub conducerea lui Rosetta Pizzo şi  Francesco Signor. A desfăşurat o intensă activitate concertistică în Italia şi peste hotare, fiind  dedicat cercetării, recuperării şi scoaterii la lumină a unui vast repertoriu de muzică necunoscută.
A câştigat concursuri naţionale şi internaţionale de canto, printre care premiul special al juriului la Concursul  Internaţional de Canto G.B. Velutti, iar în decembrie 2004, la Miami, Concursul International de canto M.S.C. Opera, difuzat de premiul liric Giacomo Lauri Volpi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.