În „Săptămânii economiei și culturii arădene” este cuprins și evenimentul de joi, 17 mai 2018, de la Filarmonică, prima Gală lirică din acest an, ai cărei oaspeți sunt dirijorul Giuseppe Montesano și soprana Anna Ryan.
Centrată și de această dată pe repertoriul italian, cel care îi oferă vocii oportunități infinite, seara cu muzică de operă este vizibil inspirată de profilul și personalitatea sopranei de origine armeană. Anna Ryan este o prezență fascinantă, o voce care abordează cu subtilitate partituri de Bellini, Verdi sau Puccini, pregătind pentru fiecare apariție a sa programe și arii mult așteptate. Norma, Leonora, Mimi, dar și Santuzza (Mascagni), sunt roluri pe care le acoperă prin timbrul său generos și matur de soprană lirico dramatică, oferind o deschidere la fel de inspirată celorlalte capitole de program.
Coruri din opere de Bellini (Norma), Verdi (Traviata, Nabucco) și Mascagni (Cavalleria Rusticană), pregătite de ansamblul academic și dirijorul Robert Daniel Rădoiaș, sunt completate la rândul lor de uverturi, intermezzi, dar și de o fantezie instru­- mentală pe teme operistice, o creație inedită, țesută pe temele celei mai cunoscute opere ale romantismului francez, Carmen de Georges Bizet. Solistul spectaculoasei miniaturi concertante este flautistul Constatin Talmaciu.
Un dirijor de renume…
Giuseppe Montesano a studiat pianul și compoziția la Conservatorul de muzică și în paralel literatura și filosofia la Universitatea din Torino. A absolvit dirijatul de orchestră la clasa profesorului Georg Mark, la Conservatorul Universității private din Viena și la clasa lui Vittorio Parisi, la Conservatorul din Milano.
În stagiunea 2015-2016 a fost asistentul lui Philippe Jordan la Wiener Symphoniker, anterior, în perioada 2013-2015 fiind asistentul lui Walter Kobera la Neue Oper Wien.
Director muzical al producțiilor realizate de Johann Strauss Operette Wien, Giuseppe Montesano este, începând din luna septembrie 2017, director muzical al Wiener Hofburgorchester și al Wiener Residenz Orchester.
În anul 2011 a câștigat premiul I la cea de a V-a ediție a Concursului Internațional de dirijori de la Graz, iar în 2016, premiul I la Concursul internațional pentru dirijori de operă de la Constanța. În 2017 i-a fost acordat premiul asociației concertistice Magna Grecia.
A dirijat concerte simfonice și spectacole de operă și operetă în Austria, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, România, Rusia, Ungaria și SUA.
Ca puncte de culminație ale stagiunii precedente pot fi considerate colaborările sale cu Teatro Pergolesi din Jesi (La Traviata), Filarmonica din Torino, Teatro San Carlo din Napoli (Barbiere di Siviglia), în vara acestui an fiind invitat să dirijeze la Napoli, în cadrul Festivalului de operă buffa, spectacolele Il Campanello de Gaetano Donizetti și Don Trastullo de Niccolò Jommelli.
Giuseppe Montesano este bursier al al asociației muzicale „De Sono“.
… și o voce cu totul aparte
Soprana de origine armeană Anna Ryan și-a început educația muzicală la Conservatorul din Erevan, iar după absolvire și-a continuat studiile la Conservatorul din Viena.
Finalistă a concursului internațional de la Alcano (2002), soprana s-a bucurat de o carieră pe scene precum Teatro Colon din Buenos Aires, Opera Națională din Letonia, Musikverein din Viena, Römersteinbruch St. Margarethen, dar și în teatre lirice din Egipt, Germania, Italia, Japonia, Republica Cehă, Slovacia, Spania, Suedia, Rusia, România ș.a.
Vocea lirico dramatică a Annei Ryan este cu totul aparte. O caracterizează un control vocal perfect, interpretările sale fiind de o finețe și sensibilitate plină de noblețe.
Abordează roluri din opere faimoase precum Der Rosenkavalier de Richard Strauss, Turandot, Tosca și La bohème de Giacomo Puccini, Aida, Trubadurul, Don Carlo și Nabucco de Giuseppe Verdi sau Fidelio de Ludwig van Beethoven, dar și partituri de operetă.
În perioada anilor 2011 – 2012 a cântat numeroase spectacole de gală în Austria și a colaborat în distribuțiile operelor Turandot, Tosca, Aida și Nabucco, cu Teatrul Na­țional din Bratislava.
Soprana trăiește la Viena, iar din anul 2012 este director artistic al Royal Orchester Wien.
(G.A.)

Recomandările redacției