de Voicu Sida 

Tot mai des ne vizitează la sediul redacției cetățeni care își manifestă nemulțumirea față de unele servicii care se derulează în orașul nostru. Vorbim aici despre servicii de tâmplărie sau lăcătușărie, unde cetățenii își mai comandă câte un obiect prin bucătărie sau prin altă parte a locuinței. Obiectul materialului de față se referă însă în special la serviciile oferite de unele așa-zise ateliere de tâmplărie.

Este vorba despre faptul că la nivelul municipiului nostru, garajele s-au transformat în așa-zise ateliere de tâmplărie și lăcătușărie. Însă cum funcționează acestea, după ce reguli și după ce principii, numai ei știu. Multe dintre ele nu sunt sigur dacă dețin avize din partea autorităților statului.

Toate au fost bune și frumoase până când un arădean a fost țepuit cu niște bani. Acesta ne-a povestit că s-a dus la un atelier de tâmplărie pentru a comanda o masă de bucătărie. Domnia sa a refuzat însă să ne spună numele atelierului de tâmplărie. Cert este că „marele tâmplar“ i-a spus: „La noi ai depus comanda și chiar azi poate să îți fie onorată“. Omul nostru s-a bucurat enorm când a auzit acest lucru și a întrebat cât îl costă o astfel de măsuță de bucătărie. „Nici vorbă să îmi spună însă. Îmi tot turna că «ne înțelegem noi, că doară oameni suntem», îmi spunea «maistorul tâmplar». Mi-a cerut să îi las numărul de telefon, în timp ce îmi tot repeta obsesiv cât de serioasă este firma lor. După vreo patru ore mă sună cineva, fără să îi apară însă numărul de telefon pe ecran. «Sunt tâmplarul, măsuța este gata. Puteți veni să o ridicați de la firmă». M-am bucurat foarte tare când am auzit că într-un timp atât de repede comanda mea este gata și o pot ridica. Am luat mașina și m-am dus după comandă. Când am ajuns la «firma serioasă» dintr-un fost garaj, am măsurat cu privirea măsuța de bucătărie pe care am comandat-o. Nu era foarte greu de observat că picioarele erau cam strâmbe și nu am ezitat să îi spun tâmplarului că așteptarea mea era alta, având în vedere reclama pe care și-o făceau“, ne-a precizat cetățeanul.

Acesta a vrut să afle și prețul acestei măsuțe cu picioarele strâmbe. „Păi, 1.200 RON. I-am răspuns că este mult prea mult, iar ceea ce ați făcut dumneavoastră cu mine acum se numește «țeapă». Și m-a și repezit să plec, că vin alții și nu mai au loc de mine. Dar și clientul care urma după mine a pățit la fel. Să plătești o sumă atât de mare pe o bucată de PFL și pe patru picioare de lemn de brad, toate strâmbe și cu noduri, este strigător la cer“, ne spune revoltat cititorul nostru.

Tâmplari din aceștia, de prin garaje dezafectate, sunt o grămadă. Atelierele lor nu au avize P.S.I. Angajații nu au nici un fel de pregătire, mulți dintre ei sunt și fără acte, lucrează la negru. Nimeni de la ITM nu se sesizează? Sau problema este atât de cunoscută, încât nimeni nu mai spune nimic?! Arădeanul nostru ne-a precizat că măsuța pe care a cumpărat-o este bună doar de aruncat pe foc. Nu își poate pune coatele pe ea, pentru că este lipsită de stabilitate și se duce în toate părțile.

Plângerile la adresa calității produselor efectuate în asemenea ateliere de tâmplărie sunt foarte multe și de foarte mult timp. Atelierele respective reprezintă un adevărat pericol pentru întregul oraș, având în vedere că nu se ține cont de nici o regulă de protecție împotriva incendiilor. Fiind ateliere de tâmplărie există foarte mult lemn, iar pericolul de izbucnire a incendiilor este iminent. Cine deține un control asupra unor astfel de ateliere din garaje, care sunt amplasate lângă locuințele noastre? Un incendiu izbucnit într-un astfel de atelier ar putea avea consecințe dezastruoase și ar reprezenta un pericol de moarte pentru un întreg cartier.

Voicu Sida

Recomandările redacției