Până în 2030, în Europa vor fi instalate 4 milioane de pompe de căldură anual. Eficienţa energetică revine ca temă cheie, atunci când preţul energiei atinge vârfuri recordEficienţa energetică revine ca temă cheie, atunci când preţul energiei atinge vârfuri record, se reutilizează resurse foarte poluante, iar seceta ameninţă capacităţile hidro şi nucleare. Între modalităţile de a reduce factura energetică se află şi ”pompele de căldură”, care pot practic să răcorească vara şi să încălzească iarna, arată Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România. Acesta estimează o creştere a pieţei pentru toţi producătorii: în 2030 în Europa vor fi instalate 4 milioane de pompe anual. Cu un ritm de creştere de 20%, ar însemna că 1 din 3 sisteme de încălzire vor fi de tipul pompelor de căldură.Europa experimentează una dintre cele mai fierbinţi veri din istorie. Temperatura creşte, însă, şi la modul figurat: cu gândul la aprovizionarea cu energie şi gaz natural din timpul iernii, consumatorii şi autorităţile simt o presiune ridicată. Acum, pentru a menţine condiţii suportabile în locuinţe şi birouri, aparatele de aer condiţionat sunt deschise la, sau aproape de maxim. Atunci când preţul energiei atinge vârfuri record, iar pentru a acoperi nevoia crescută de energie se utilizează inclusiv mai multe resurse foarte poluante, precum cărbunele, şi seceta ameninţă să scoată din producţie capacităţi hidro şi nucleare, eficienţa energetică revine ca temă cheie”, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Gazul natural a ajuns miercuri 205 euro/MWh pe bursa din Olanda, în interiorul sesiunii, fiind însă la doar câteva procente de vârful record atins la scurt timp după intrarea trupelor ruse în Ucraina.În Germania, preţul pentru 1 MWh de energie a ajuns miercuri la un vârf de 619 euro, deşi media a fost mai jos, în timp ce în România preţul atinsese 2.529 lei (aproximativ 512 euro). „Explorarea unor modalităţi de a reduce factura energetică capătă relevanţă majoră. Între modalităţile încă relativ puţin cunoscute de a reduce factura energetică se află şi pompele de căldură, care, deşi denumite astfel, pot nu doar aduce, ci şi prelua căldură, reuşind astfel să răcorească vara şi să încălzească iarna. Costul iniţial mare al echipamentelor şi nevoia de a realiza foraje pentru anumite specificaţii, împreună cu alte cerinţe pentru instalare au limitat apetitul până în prezent, însă condiţiile se schimbă”, spune analistul.  (sursa:news.ro)

  • Cetatean spune:

    OK la energii regenerabile, cu conditia ca pretul energiei + ratele bancare (dobanda variabila !) sa nu depaseasca pretul surselor clasice. La ora actuala este o utopie pentru persoanele fizice. Prezentati calcule reale, de la A la Z.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției