Creșterea ROBOR se face serios simțită și la Arad. Dacă până la sfârșitul anului trecut, restan­țele arădenilor la bănci erau pe o pantă descendentă, ceea ce reprezenta un semnal cât se poate de clar cu privire la însănătoșirea relației dintre debitori și creditori, noul an a venit cu vești cât se poate de proaste, restanțele explodând pur și simplu în ultimele luni, conform raportului întocmit de Banca Națională a României cu privire la comportamentul financiar al populației în profil teritorial.
Restanțele scad în 2017…
Dar haideți să vedem mai întâi ce s-a întâmplat până în decembrie 2017, pentru că ulterior tendințele s-au schimbat. Dacă la începutul anului 2016 se putea deja observa o reducere a creditelor restante, comparativ cu anii anteriori, la sfârșitul anului 2017, restanțele arădenilor au scăzut semnificativ, comparativ cu ultima lună a anului 2016. Potrivit raportului BNR, în decembrie 2016, locuitorii județului aveau credite restante în moneda națională de 63,7 milioane de lei, pentru ca un an mai târziu, acestea să ajungă la 40,8 milioane. În ceea ce privește restanțele la creditele în valută, scăderea este mult mai spectaculaosă, de la echivalentul a 84,1 milioane de lei în decembrie 2016, la echivalentul a 19,7 milioane de lei, în ultima lună a anului trecut.
Dacă aruncăm o privire asupra datelor cu privire la creditare, este din ce în ce mai clar că sunt preferate creditele în lei, în detrimentul celor în valută. Probabil clienții băncilor care s-au fript cu creditele în franci sau alte valute, au ajuns la concluzia că este bine să asculte sfaturile specialiștilor din BNR, care spuneau că pentru evitarea unor situații neplăcute, împrumuturile trebuie luate în moneda folosită pentru încasarea câștigurilor. Astfel, comparativ cu 2016, creditele în lei au crescut de la 1994,8 milioane la 2.388,6 milioane, iar cele în valută au scăzut de la echivalentul a 1.422,6 milioane de lei la 1.312,6 milioane de lei.
… iar în primele luni ale lui 2018 cresc ca Făt Frumos
În luna ianuarie însă, restan­țele la creditele în lei aveau să crească, la fel cum o făcea Făt Frumos, cu nu mai puțin de patru milioane, ajungând la 44,8 milioane de lei, iar cele în valută cu 3,9 milioane de lei, ajungând la 23,6 milioane. La sfârșitul lunii februarie, restanțele la creditele în lei au crescut cu încă 4,1 milioane, ajungând la 48,9 milioane de lei, iar restanțele la creditele în valută au ajuns să totalizeze 24,4 milioane.
În ceea ce privește preferințele pentru creditele în lei, acestea se păstrează și în primele luni ale anului, însă efectul nu mai este cel scontat.
De menționat că datele furnizate de BNR sunt bazate pe informaţiile furnizate de bănci per soane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP.
ROBOR continuă să crească
Potrivit realitatea.net, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, ieri, de la de la 2,13, cât a fost vineri, la 2,22. De asemenea, și ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut de la 2,46 la 2,49, iar ROBOR la nouă luni s-a majorat de la 2,53 la 2,56, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a crescut de la 2,59 la 2,60.
Potrivit specialiștilor, majorarea indicelui ROBOR la trei luni ar fi responsabil de creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finanţare şi, prin urmare, un risc în creştere de intrare în insolvenţă pentru unele firme.

Recomandările redacției