Anunţul făcut de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad privitor la organizarea Festivalului Tradiţiilor de Iarnă a ge­nerat o emulaţie deosebită atât datorită ofertei culturale cât, mai ales, „provocărilor” lansate prin cele două concursuri: cel de „tăierea porcului”, desfăşurat ieri la pavilionul Expo Arad şi „luat cu asalt” de concurenţi (cele mai „fierbinţi” probe în concurs: „Jumara de aur”, „Caltaboşul anului” şi „Cina porcului”), cel de astăzi, de la orele 15,00, tot la pavilionul Expo Arad: „Cei mai gustoşi cârnaţi”, şi cel de mâine, la orele 12,00, în acelaşi loc: „Cel mai gustos preparat la ceaun”.
Provocările amintite au răscolit şi orgoliile din redacţia ziarului nostru, astfel că, la propunerea anoni­mă a cuiva (nu se ştie cine a propus dar se fac cercetări), conducerea patronală şi conducerea redacţională au decis că nu participăm la nici un fel de concurs cu subiect şi temă „Porcul şi foloasele sale în preajma sărbătorilor”. Redacţia s-a solidarizat sindical imediat sub sloganul „Vrem s-avem şi noi cârnaţii noştri!” şi a ripostat printr-un comunicat decent şi plin de invective frumoase remis celor două conduceri. Într-un gest de frumoasă solidaritate, la mişcarea redacţiei s-au asociat foşti redactori şi reporteri, personal TESA şi administrativ, politicieni dinlăuntru şi dinafară, organisme internaţionale de mare anvergură, aşa că ambele conduceri au bătut în masă, în mese şi în retragere, în ovaţiile tuturor.
Ca urmare, s-a convocat o scur­tă şedinţă care a durat juma’ de zi, pentru a se stabili la ce concurs ne înscriem. Cel mai votat concurs a fost, desigur „Tăiatul porcului”, însă propunerea a picat, noi toţi fiind umanişti de mare suprafaţă şi ecologişti fruntaşi, aşa că s-a scandat îndelung „Fă-ră-n-jun-ghi-eri!” şi s-a trecut la propunerea următoare. Un coleg a propus să intrăm în concursul de mâncat caltaboşi, jumări, cârnaţi sau alte fripturi şi răcituri, dar şi propunerea aceasta a căzut întrucât nu există secţinea de concurs „Mâncăul anului” sau „Cel mai ghiftuit concurent”. Ca urmare, fără nici un fel de votare, fiecare cu demisia-n faţă pentru cazul în care nu acceptă propune­rea, s-a optat unanim pentru varianta colegială a patronatului şi-a conducerii redacţionale: concursul de făcut cârnaţi!
Aşadar azi, de la orele 15,00, „echipajul de trei” al Glasului Ara­dului intră-n focul concursului de făcut cârnaţi. Avertizăm concuren­ţa că avem tot, absolut tot: maşină de tocat şi pietre (nu doar porc), maşină de umplut cât oul de la betoniera CIFAROM, piper cât trebuie, sare îndeajuns, boia de-ţi vine s-o mănânci pe pâine cu untură, usturoi de-ţi taie răsuflarea şi cuţite ascuţite cu care te poţi bărbieri. Ce n-avem noi este mila: nu ştim de milă, aşa că vom câştiga primele trei locuri şi vom lua tăţi cârnaţii! Cârnaţii noştri sunt cei mai buni şi cei mai cârnaţi dintre cârnaţi, aşa că victoria zdrobitoare nu ne va scăpa! Din punctul nostru de vedere, de luptat este pentru locul doi, dat fiind că venim acolo cu o echipă imbatabilă. Totuşi, în mare mila noastră (aia pe care n-o avem deloc), sugerăm concurenţei să nu renunţe să mai vină la concurs: Pierre de Coubertain spunea des­pre competiţii că „Important e să participi, nu să pofteşti la cârnaţii locului unu!”.
Dacă la jurizare i se va face rău vreunui „jurist”, declarăm de pe acum că i-a stat în gât cârnaţul de la echipele adverse şi, ca atare, nevinovăţia fiindu-ne dovedită cu anticipaţie, nu vom acorda nici despăgubiri, nici prim-ajutor, întrucât noi avem talent gazetăresc, nu pregătire sanitară.
În lungul răstimp al preparării cârnaţilor – de la înmuierea maţelor până la umplerea lor, onorata asistenţă, juriul şi „concurenţa”, se vor delecta cu frumoase momente folclorice prezentate de ansamblul folcloric al parohiei Conop (coordonat de preotul Sorin Ciurlea), an­samblul folcloric al Primăriei Pecica, orchestra General Music (condusă de Florin Ionaș), şi de soliştii de muzică populară Claudia Ionaș, Diana Selagea, Laurențiu Lazăr şi Ionuț Langa.
Aşadar astăzi va fi mare concurs mare la Expo Arad, cu muzici folclorice şi, mai ales, cu cârnaţi!
Intrarea publicului este liberă,  iar transportul este asigurat gratuit de organizator (Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură), de la Podgoria, atât la ducere cât şi la reve­nire, dacă şi-o mai reveni careva. Cei care nu-şi vor reveni până duminică dimineaţă (fiindcă şi sâmbătă este program „la Expo”), vor reveni cum vor putea, pe ce cărări vor nimeri şi pe câte vor nimeri (dacă vor nimeri vreuna).
În cazuri de forţă majoră (cârnaţi înghiţiţi „pe stearpa”, comă de cârnaţi etc.), se asigură tratament cu ser de prună trecut de două ori prin cazan, dar numai dacă v-aduceţi doctoria de acasă.
Hai la Expo, lume! Hai Glasul Aradului! Jos concurenţa! (Care concurenţă? Că n-avem noi aşa ceva!).
Glasul Aradului

Recomandările redacției