dezbatere sistO dezbatere aprinsă pe tema lucrărilor de explorare a perimetrului EX-6 Curtici s-a desfăşurat, ieri, la Prefectură. În timp ce reprezentanţii Panfora Oil & Gas, companie a Grupului MOL spun că la Curtici nu există gaze de şist, reprezentanţii societăţii civile şi locuitorii oraşului sunt neîncrezători şi ameninţă că se vor împotrivi explorărilor. Sceptici la argumentele date de oficialii companiilor care vehiculează şi compensaţii financiare după măsurători, în cazul afectării culturilor agricole, locuitorii oraşului Curtici cer ca populaţia să fie consultată.
La dezbaterea pe tema exploatărilor ce vor fi realizate în baza acordului de concesiune încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi MOL Hungarian Oil şi MOL Hungarian Oil au participat atât oficialii companiei, cât şi reprezentanţi de instituţii, ai partidelor locale, ai societăţii civile şi locuitori ai oraşului Curtici. La discuţii a fost prezent prefectul Cosmin Pribac, Gábor Zelei – director general şi Tibor Benkő director pentru relaţia cu autorităţile din cadrul societăţii Panforma Oil&Gas S.R.L., Marin Crişan şi Marcel Moinescu, preşedintele, respectiv vicepreşedinte filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, Dan Cioran, mediator din partea patronatului, precum şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile. „Scopul acestei dezbateri a fost acela de a explica cât mai clar natura lucrărilor care se vor executa în perimetrul EX-6 Curtici. Prefectura oferă cadru instituţional şi se asigură împreună cu celelalte instituţii ca aceste lucrări să respecte legea şi toate con­diţiile impuse“, a spus prefectul jude­ţului, Cosmin Pribac.
Argumentele investitorilor
Oficialii companiei Panfora Oil & Gas au susţinut că suprafața de explorat cuprinde în principal terenuri agricole aparținând unui număr de circa 20 de sate și comune. Vor fi utilizate drumurile existente, acolo unde acestea sunt disponibile, astfel că suprafețele pe care se vor desfășura operațiuni reprezintă circa 3% din total. Potrivit acestora, măsurătorile vor avea loc pe cât posibil, după strângerea recoltelor. Lucrările ar urma să se desfăşoare pe perioada a 100 de zile, respectiv câteva zile pentru fiecare teren pe care se vor face măsurători. „Nu am fost, nu suntem și nu vom fi interesați nici de explorarea și cu atât mai puțin de exploatarea de gaze de șist în perimetrul Curtici. Ne concentrăm pe resursele convenționale și vom folosi experiența extinsă a Grupului MOL în explorarea și producția de hidrocarburi din formați­uni de roci convenționale. În peri­- ­metrul Curtici nu există potențial pentru gaze de șist, astfel că, nu am planificat niciodată și nici nu vom desfășura operațiuni care să fie legate în vreun fel de gazele de șist. Acordul de concesiune și programul de lucrări convenit cu Agenția Națio­nală pentru Resurse Minerale (ANRM) se referă doar la hidrocarburi convenționale – petrol și gaze, astfel că nu au fost incluse, în niciunul dintre documentele semnate cu ANRM privind perimetrul Curtici, specificații care să aibă legătură nici cu explorarea și nici cu exploatarea gazelor de șist”, a subliniat Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas. Acesta a mai susţinut că, tehnologiile de măsurare de suprafată sunt moderne, cu impact minim asupra mediului.
Localnici revoltaţi
La aceste asigurări, unii reprezentanţi ai societăţii civile au intervenit susţinând că, în categoria resurselor convenţionale pot intra şi gazele de şist, în cazul în care acestea s-ar găsi. Mai mult, unii dintre cei prezenţi au adus în discuţie un studiu al administraţiei americane pentru informaţiile în domeniu energiei, potrivit căruia, zona de vest a ţării, la graniţa cu Ungaria există rezerve mari de gaze de şist. „S-au făcut explorări în zona oraşului Mako, iar în studii se specifică fap­tul că există gaze de şist la graniţă. Nu am încredere în datele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, pentru că exploatările făcute până acum nu au fost în adâncime în această zonă“, a susţinut Alexandru Şeran, reprezentant al Combinatului Agroindustrial Curtici.
La acestea, Tibor Benkő, director pentru relaţia cu autorităţile Panforma Oil&Gas a venit cu argumentul bugetului pentru lucrări, de 38 de milioane de dolari, care nu ar permite lucrări de explorare a gazelor de şist. Mai mult, acesta a spus că tehnicile folosite nu sunt de adâncime, cum ar necesita în cazul gazelor de şist.
Acuzând lipsă de transparenţă, alţi locuitori ai oraşului Curtici le-au spus oficialilor companiei că populaţia este neîncrezătoare şi chiar panicată de lucrările ce vor fi întreprinse. Au fost aduse în discuţie hotărârile de Consiliu Local Curtici, primul oraş care a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriu. „În prezent se verifică legalitatea acestor hotărâri şi urmează să revenim asupra acestui aspect cu informări“, a susţinut prefectul Cosmin Pribac.
Oficialii Panfora Oil & Gas au asigurat că, proprietarii de terenuri vor primi compensaţii financiare în cazul în care acestea vor fi afectate de lucrări. Ni­velul compensaţiilor ar urma să fie stabilit după măsurători şi, în anumite situaţii ar putea fi acordate anticipat anumite procente din compensaţii. Aceş­tia au subliniat că vor respecta legislaţia, paşii de obţinere a avizelor nece­- sare şi toate drepturile de proprietate ale deţinătorilor de terenuri.
Marian Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Ro­mân, a spus că doreşte ca în lucrările ce ar urma să fie efectuate la Curtici să fie luată în calcul forţa de muncă ară­deană. Acesta a mai spus că, în eventualitatea în care firmele din zonă ar fi afectate de lucrări, acestea ar trebui incluse într-un program social.
În final, locuitorii oraşului Curtici au cerut organizarea de dezbateri la care să fie consultată populaţia. Aceştia i-au atenţionat pe oficialii Panfora Oil & Gas că nu vor fi bine primiţi de comunitate. De asemenea, Consiliul Local Civic a avansat ideea organizării unui referendum cu privire la gazele de şist.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției