De când a fost recepționat din mâna celor de la SC Rulouri de Gazon SRL, gazonul de pe arena „Francisc Neuman” s-a deteriorat de la o săptămână la alta. A trecut mai bine de o lună de atunci și iarba arată din ce în ce mai rău, ca „arsă”, deși temperaturile din luna mai și primele zile ale lui iunie nu au fost deloc mari. Și, până la urmă, degradarea vizibilă a suprafeței de joc nu are nimic în comun cu căldura, ci cu întreținerea ce s-a făcut după ureche sau – oricum – nerespectându-se ad literam sugestiile firmei ce a montat gazonul.
Firma care l-a montat, SC Rulouri de Gazon SRL, susține că Primăria Arad a făcut greșeli mari în întreținerea sa și, drept urmare, își retrage garanția valabilă doi ani de zile de la data recepției (n.a. 30 aprilie 2020). Documentul a fost trimis de marți, 9 iunie, pe adresa Primăriei și spune următoarele:
„Către: PRIMARIA ARAD, SERVICIUL BAZE SPORTIVE
În atentia Domnului Primar al Munici­piului Arad
D-LUI N. IGNAT și altor persoane interesate
Stimați Domni,
Cu regret vă informăm că am observat greșeli majore pe care le-ați făcut în exploatarea și întreținerea Stadionului UTA, dupa ce ați preluat la recepție lucrările pe care le-am executat în conformitate cu contractul dintre noi și Primăria Arad nr. 61077/2018.
Prin prezenta vă atragem atenția că ați distrus bunuri din patrimoniul public și că vă retragem garanția pentru lucrările pe care le-am făcut. Nu aveți dreptul din acest moment să desfășurați nici o acțiune care să ne afecteze în vreun fel, în legătură cu garanția. LUCRĂRILE EXECUTATE CONFORM CONTRACTULUI 61077/2018 NU MAI BENEFICIAZĂ DE GARANȚIE, DIN CAUZA GREȘELILOR GRAVE DE EXPLOATARE ALE BENEFICIARULUI PRIMĂRIA ARAD, CARE LE-A DISTRUS!
Ați încălcat sfaturile pe care le-ați primit de la noi, nu ați tuns cu mașina de tuns, aşa cum v-am recomandat încă din etapa de achiziție și de la prima întâlnire (v. Minuta 1/2018), ci cu scarificatorul, ați folosit utilaje neadecvate, ați nisipat greșit terenul. Ați tăiat țevile de irigație și alimentarea cu curent electric a electrovalvelor, grupului de pompare.
Gazonul artificial a fost ars, jumulit și călcat cu utilaje grele. Au fost distruse rigole. Nu a fost implementată dispoziția de șantier referitoare la aerisirea grupului de pompare. Fertilizarea a fost făcută cu mare întârziere, dar în tot acest timp a fost redusă înălțimea gazonului, slăbindu-l și mai mult, uneori reducând brusc, exagerat, înălțimea lui, după ce a fost lăsat să crească mult.
Nu a fost efectuată carotarea (aerarea de toamnă) ci găurire, nu s-a lucrat la îmbunătățirea permeabilității, ci doar s-a stresat gazonul, tăindu-i rădăcinile. Nisiparea a fost făcută cu nisip de la care nu s-au prezentat certificate de calitate (e foarte posibil să nu fi fost nisip quartic
0-2, ci nisip normal 0-4 care va zgâria jucătorii și va distruge gazonul).
Puțurile nu au fost autorizate și nici plătite, deși dl. Ignat și echipa cu care lucrează la Baze Sportive le-au comandat
și ne-au asigurat că le vor plăti. Suntem într-o situație de ilegalitate ce trebuie să înceteze, deci ne vom ridica pompele și vom închide puțurile, de aceea vă privește direct sursa de apă pentru irigare. Pu­țurile apar în caietul de sarcini al achiziției ca sursă de apă, pentru că le aveați în teren, deci nu trebuiau făcute altele. Însă nu le-ați mai găsit și ne-ați cerut să facem altele, chiar dacă nu le ofertaserăm inițial. Nici nu era cazul, nu erau în lista de cantități. Înțelegem că în continuare refuzați să le plătiți.
Ne-ați reținut penalități nejustificat, din cauza întârzierilor pe care le-ați provocat, oprindu-ne lucrările.
09.06.2020, ing. Ovidiu Petrache”
Prin urmare, gazonul din Calea Aurel Vlaicu rămâne și fără plasă de siguranță, Petrache declarându-ne zilele trecute că există posibi­litatea ca acesta să trebuiască schimbat.
„Operațiunea” ar necesita alți bani publici, între 60 și 100 de mii de euro, dar și timp prețios pe care UTA nu îl are dacă vrea să se întoarcă acasă, încă din prima rundă a stagiunii următoare.

Recomandările redacției