După lungi întâlniri cu reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru funcția de premier pe generalul în retragere Nicolae Ciucă, în prezent ministru interimar al Apărării.

„Discuțiile de azi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții. Am reiterat că este acum nevoie de o soluție reală. Trebuie să terminăm cu această criză. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Este nevoie de un guvern cu puteri depline.

Am fost mulțumit și bucurios că PNL a venit cu o nouă abordare în persoana domnului Nicolae Ciucă. Am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe Nicolae Ciucă”, a spus, joi, președintele.

Glasul Aradului a vorbit despre această posibilă propunere încă de miercuri, având în vedere că un nou Guvern Cîțu nu mai era o opțiune viabilă în criza politică actuală.

Precizăm că USR și PSD nu au venit cu o propunere de premier. Decizia PNL după desemnarea lui Nicolae Ciucă va fi formarea unui guvern minoritar, format din PNL și UDMR, excluzându-i practic pe cei de la USR de la guvernare.

Nicolae Ciucă a mai fost prim-ministru interimar în trecut, după demisia lui Ludovic Orban în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020. Atunci, numele lui Ciucă a apărut ca posibil candidat de prim-ministru al PNL, însă, într-un final, soluția agreată în coaliție a fost cu Florin Cîțu la conducerea guvernului.

Nicolae Ciucă  s-a înscris în PNL în octombrie și a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pentru un loc în Senat, scrie digi24.ro.

Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil. În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate.

Nicolae Ciucă, un militar de carieră

Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967, în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. Este un militar de carieră. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.

În 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA.

În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York Sr. John University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut masterul în Studii Strategice.

A participat la mai multe misiuni în teatre de operații din străinătate începând din 1996: a fost în Angola, Bosnia şi Herţegovina, Afganistan și Irak, iar pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, inclusiv din partea SUA.

  • Liviu Alexe spune:

    Un „yes-man” fără nicio virtute (nici măcar Virtutea Militară). E ținut în brațe (cu greu, că-i supraponderal) de serviciile care conduc România și al căror joc îl face Iohannis. Cum de e „în retragere” și nu „în rezervă”, așa cum i s-ar cuveni unui general al armatei române? Păi simplu! N-ar fi putut avea o carieră politică la vârf dacă ar mai fi fost mobilizabil în caz de război, așa că a ales să înghită broaște în loc să-și servească țara cu arma în mână. În câțiva ani va eșua lamentabil (într-un post la NATO sau UE).

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției