Astăzi, cei de la AUR au poposit și la Arad, după ce au avut mare succes, unde nici n-ai zice, și anume la Oradea. De fapt, asta a fost opinia generală înainte de alegeri și aici a fost capcana, că nu vor face o impresie prea puternică cei de la partidul obscur devenit peste noapte partid parlamentar. Însă și la Arad, George Simion și-a ținut discursul lacrimogen pe care l-a livrat și orădenilor, sub privirile binevoitoare ale forțelor de ordine care nu l-au atenționat asupra nepurtării măștii de protecție sau asupra nerespectării distanței între persoane, cei câțiva zeci de oameni care s-au strâns buluc în fața Gării CFR. Totuși, e o surpriză că arădenii nu au fost în număr atât de mare ca orădenii, după ce AUR a obținut un scor de 13% în județul Arad.

Întrebarea este cum vor face front comun decidenții și forțele politice actuale acum când, cei de la AUR devin protagoniști pe scena politică autohtonă perpetuând o ideologie de extremă dreaptă și sunt luați în serios ca partid de televiziuni.

E evident că cei de la AUR au atins o masă critică și au umplut un „gol” psihologic, au satisfăcut o nevoie. Dar care este acel gol lăsat de alte partide și capitalizat de cei de la AUR? Pe un fond de emoție, cei de la AUR au știut să speculeze nevoia acută de patriotism, de a ne aparține nouă înșine, fără interferențe străine în treburile țării. Mitul străinilor care ne-au împiedicat să ne dezvoltăm, aruncatul cu părerea și aruncatul vinei sunt obiceiuri neaoșe, de care n-o să ne lecuim niciodată. Votul a fost covârșitor și în afara granițelor țării, acest naționalism devine foarte tentant și nu mai contează că împinge către extreme, către idei radicale. Pentru cei din străinătate, mobilul poate fi dorul de patrie, sentimentul de unitate propagat de partid, care promite un spirit colectiv omogen. Pot spune din proprie experiență că după ani buni petrecuți într-o altă țară, sentimentul de apartenență e foarte puternic și atractiv. Probabil un astfel de apel cumulat cu populismul naționalist a fost rețeta de succes pentru Alianța pentru Unirea Românilor.

Deja județul Ialomița are doar senatori „de AUR”, iar într-o comună din Timiș, cei de la AUR au câștigat alegerile.  S-a scris mult despre cei care nu au putut anticipa un astfel de rezultat pentru partidul AUR, dar tradiționaliștii care au militat pentru familia formată din bărbat și femeie, „dacii liberi” și cei care nu se identificau cu vreun alt partid s-au regrupat. Nici măcar nu au avut o campanie foarte agresivă, totuși s-au insinuat, tocmai pentru că nu au fost foarte insistenți. Dar au produs surpriza. Îngrijorător e faptul că mesajele xenofobe, rasiste au fost atât de convingătoare, mai ales în rândul celor care trăiesc în străinătate. Ne așteaptă un viitor de AUR.

Recomandările redacției