Georgeta Stan – un model de cadru medical la Vârfurile

0
2973

VOICU SIDA 

Într-o perioadă în care pandemia e un cuvânt întâlnit la tot pasul, în care virușii ucid tot mai des, vedem că la capitolul personal medical stăm destul de rău. Multe cadre medicale aleg să plece, din diverse motive din spitale. Iar dintre cei prezenți, unii își fac parcă mai greu datoria față de pacient și cetățean.

Am văzut zilele acestea, la un post de televiziune, cum niște turbulenți au intrat în curtea unui spital, huiduind cadrele medicale. Acești descreierați pur și simplu nu se gândesc la faptul că medicii au fost și sunt în prima linie în lupta cu acest virus ucigaș. Nu cred că unii dintre ei știau de ce au intrat în curtea acelei instituții spitalicești, dând dovadă de o precară educație.

Dar să revenim la subiectul nostru, făcând referire la activitatea unui cadru medical din Vârfurile și anume este vorba despre Georgeta Stan, asistent medical comunitar. La fiecare întrebare cu privire la munca și pacienții săi aflați în suferință, asistenta avea lacrimi în ochi.

Potecile și drumurile celor opt sate, care sunt arondate cabinetului, au fost bătătorite zile și nopți îndiferent de capriciile vremii, de femeia care a ales această meserie nobilă. Pe ploaie, frig sau zăpadă, asistenta Geta, cum o știe comunitatea, a trecut peste orice obstacol pentru a ajunge la omul aflat în suferință. Nu este solicitare, la care aceasta să nu fi ajuns și bineînțeles, să nu fi reușit să înlăture suferința bolnavului. În momentul în care ajunge la casa pacientului, este toată numai zâmbet. Are o vorbă de mângâiere pentru fiecare în parte și asta ajută foarte mult la refacerea omului bolnav. Mărturie stau mulțimea declarațiilor de la sătenii tratați de Geta. ,,Ce ne făceam noi în comună fără asistenta Geta?”, spune Ioan Florea din Mermești. ,,Noi avem nevoie de fapte, pentru că nu ne programăm la boală. Pentru mulți nu contează viața unui om, un simplu cadavru și o declarație”, spune Dorina Igreț din satul Lazuri. ,, Nu avem cuvinte de mulțumire pentru acest cadru medical cu suflet mare”, continuă aceasta. ,,Să știți că și-a pus Dumnezeu mila pe noi, dacă nu era ea, nu știu ce s-ar fi ales de cei bolnavi”, spun alți localnici din satul Vidra.

S-ar fi ales vai de capul nostru, al celor bolnavi. Noi aici în Vârfurile suntem stat în stat, o zonă uitată de mulți alții, însă nu și de asistenta Geta. În mod firesc, cei care ar trebui să vegheze la activitatea asistentei, ar fi normal să-i întindă măcar un deget, să o sprijine, deoarece ea și nu altcineva, veghează la sănătatea localnicilor. Dacă cineva nu este de acord cu cele precizate, pot aduce și alte argumente de «ți se face părul măciucă»”, mai spun oamenii locului.

Încercăm să aflăm mai multe despre femeia care face minuni, într-o comunintate mică, însă deosebită.

Doamna Geta, vă întreb și eu ca mulți alți pacienți, ce v-a determinat să alegeți această meserie, având în vedere că nu este deloc ușor să salvezi vieți și să alini suferințele oamenilor?

Mi –am dorit de copil să practic această meserie, să ajung unde sunt acum. Dacă ceea ce faci, o faci cu pasiune și cu drag, atunci ai și rezultate. Mă simt bine atunci când reușesc să alin suferința unui bolnav și când văd că rezultatele sunt spectaculoase. Nu contează că vin noaptea târziu de la tratamentele unor bolnavi fie că sunt cu Covid, boli cronice, gripă și multe alte afecțiuni. M-am obișnuit cu greul ca și cu ușorul”, spune zâmbind asistenta Geta.

Noi vă urăm mult succes în tot ceea ce faceți pentru bolnavii de aici. Stim că sunteți alături de oamenii din Vârfurile, indiferent de ce s-ar întampla. Dar asta este, suntem în România și la Vârfurile, unde orice este posibil.

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.